9 май /понеделник/

 11.00 ч.  пл.”К.Величков”

 Празнична програма с участието на:

Мажоретен състав „Мистерия”;

Представителен танцов състав „Детство”;

Школа за класически и модерен балет „Радост”;

Формация за автентичен фолклор „Гласовете на Орфей”

и група за популярна музика към Общински детски комплекс

Денят на Европа е посветен на мира и обединението на континента. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа и 9 май за Европейския съюз. Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на френския министър Роберт Шуман.

Денят на Съвета на Европа отразява неговото основавне през 1949 година, докато Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било предложено създаването на предшественика на ЕС — Европейската общност за въглища и стомана — през 1950 г. Денят на Европа е един от европейските символи, които насърчават единството между европейците. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

На този ден ще бъде отбелязана и победата над нацистка Германия. В Пазарджик все ооще има живи ветерани участвали във Втората световна война. На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира. Документът за това е подписан късно вечерта на 8-ми май в училище в предградие на Берлин.