Ана Гройс, PZdnes.com

До броени дни започва обновяването и на блока на бул.“Г. Бенковски“ 123 и 125 в Пазарджик. Жилищната сграда е част от първата поредица панелни домове, които получиха възможност да претърпят пълна промяна по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сдружението на собствениците на „червения блок“, както е известен, е едно от първите в града, които подадоха документи за кандидатстване по програмата.

Така след няколко месеца, живеещите в 60-те апартамента в общо двата входа ще се радват на обновени покрив, мазета, фасади и стълбищни клетки. Мерките включват още, конструктивно укрепване на сградата, както и подмяна на дограмата, топлоизолация, ремонт на вътрешните инсталации в общите части на сградата. Нови ще бъдат и входните врати, те трябва да съответстват на общия нов и естетичен вид на фасадите.

Ремонтните дейности ще се извършват от бургаска фирма. Припомняме, че след конкурсите за обществени поръчки, общината избра четири местни и една бургаска фирма, които ще ремонтират първите пет сгради по програмата за енергийна ефективност.

Преди месец, в средата на април, в Пазарджик започна санирането на първия жилищен блок за над два милиона лева. До края на година се очаква да започне санирането на около 36 жилищни блока в Пазарджик.

*Снимка – Първият блок, който ще бъде саниран по европейска програма се намира на ул. „Пловдивска“ в Пазарджик