Художественият ръководител на ансамбъл „Пазарджик“ – Атанас Чолаков е изборът на Комисията за избор на почетен гражданин на Пазарджик.

Кандидатурата му бе подкрепена от всички членове на Комисията, в която бяха постъпили три предложения. Атанас Чолаков, Иван Кочев, хореограф на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“ и проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на ВУАРР.

Комисията реши Иван Кочев да бъде номиниран за почетен знак, а Димитър Димитров за почетен диплом. Окончателното решение ще бъде взето на Тържествена сесия на ОбС – Пазарджик, която ще се проведе в навечерието на празника на Пазарджик – 21 май.

Всяка една от кандидатурите е достойна, но само един човек може да бъде избран за Почетен гражданин на Пазарджик, бе мнението на повечето от членовете на Комисията, която бе създадена с временен статут и се свиква еднократно само за избора на хората, които ще получат почетните длъжности.

Кой е Атанас Чолаков?

Атанас Николов Чолаков е роден на 15 май 1946г. в гр. Батак. Средно специално образование получава в Пазарджик.
От 1969 до 1971г. учи в Института за културно-просветни кадри в Хасково, специалност – музика, където дирижира студентския хор. От 1973 до 1977г. учи в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. През 1977г. завършва с отличие и ректорска награда, специалност – ръководство на фолклорни ансамбли. На 17 септември 1977г., заедно със съпругата си Ира, се завръща в Пазарджик. Назначен е за музикален методист и председател на Окръжния център за художествена самодейност. Започва да дирижира различни хорове, с които получава златни медали от провежданите фестивали. Успоредно с диригентската дейност е преподавател по тамбура и китара в Батак и Пазарджик – Градска школа по изкуствата, Младежки дом, Профсъюзен дом на културата, училище „Георги Брегов“.
Пазарджик е роден град на Николай и Десислава – двете деца на семейство Чолакови. Днес Десислава Чолакова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. През 1982г. Атанас Чолаков става главен художествен ръководител и диригент на хора на Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“.

Негова е идеята за Национален фестивал на професионалните състави. От 1993г. Пазарджик е домакин на този престижен форум с шест издания. През 2000г. Атанас Чолаков обединява творци и общественици в НПО „Общество за музика и танци в Пазарджишка област и учредяват наградата „Сладкопойна чучулига“ за творци и художествени колективи от Пазарджик и региона. Тези изяви стават възможни с моралната и финансова подкрепа на Община Пазарджик. От 2004 до 2008г. Атанас Чолаков е член на Бюрото на СБМТД и председател на сдружение „Фолклорни диригенти“.

През 2013г. за първи път в Пазарджик се провежда уникалния фолклорен конкурс за авторство „Нова българска музика“ с участието на авторите и ръководството на Съюза на българските композитори. Днес Ансамбъл „Пазарджик“ е авторитетен институт и пример за съвременни параметри в ръководство и репертоарна политика на съхранение и разпространение на националното ни духовно богатство. От 1982 до 2016г. е подготвил и изнесъл над 2 500 концерта в региона, България и зад граница. На юбилейните чествания на Ансамбъл „Пазарджик“ Община Пазарджик и СБМТД награждават изтъкнати творци.
БНТ и други телевизии заснемат филми със съставите на Ансамбъла. За своята мисионерска работа той е получил наградите:

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – І-ва степен;
Кристална и Златна лира на СБМТД;
Златен печат и Златна книга на Съвета на Европейската научна и културна общност;
„Нестинарка“ от МФФ – Бургас;
Награда за цялостно представяне на МФФ – Истамбул.

От есента на 2009г. Атанас Чолаков поема и диригентската палка на самодейния мандолинен оркестър „Маестро Г. Атанасов“. Обогатява и неговия репертоар с нови аранжименти на професионално ниво. Аранжира и композира музиката за песните „За теб Българийо“ и „Песен за Пазарджик“. Мандолинният оркестър съхранява и доразвива най-доброто от музикалните традиции на Пазарджик. Изнася ежегодно самостоятелни концерти по повод годишнини и чествания.
През 2012г. става част от сформирания в Благоевград Национален китаро-мандолинен оркестър. През сезон 2013/2014г. Мандолинният оркестър взема участие в ІV национален конкурс на фолклорните състави организиран от ЮНЕСКО.
На 10 януари 2015г. Международният съвет на организациите за фолклорни фестивали и традиционни изкуства присъжда на оркестъра най-високо отличие „представителен“, а на диригента Атанас Чолаков – званието „маестро“.