Българската диаспора в Рим отбелязва днес денят на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Константин – Кирил Философ е погребан в храма „Сан Клементе“ във Вечния град. Това разбира се не е случайно, разказва пазарджиклийката Катя Калеева, която от години живее в столицата на Италия.

През шести век на мястото на древния храм „Сан Клементе“ е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент.

През 861 г. Св. Кирил намира тялото на Св.Климент в Крим. Шест години по-късно той и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на св.Климент с тях. Тялото на св.Климент е тържествено препогребано в „Сан Клементе“. Година по-късно Кирил умира в Рим.

Методий иска позволение да вземе тялото му в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в „Сан Клементе“. По време на Френската революция тялото на св.Климент е преместено и се изгубва. По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в базиликата.

От тази първа базилика е останала криптата, в която се намира гробът на равноапостола св. Кирил, погребан там в 869 г. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. там е поставена мозайка, подарък от Българската православна църква, с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език . При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни.

Но паметният знак за Светите братя ще откриете и в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим. Тъкмо там, в тази папска базилика папа Адриан II посреща светите братя, освещава славянската азбука и написаните на нея книги. И по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския. През 868 г. в базиликата за първи път в историята на Църквата светите братя Кирил и Методий отслужват литургия на славянски език.

11кирил и методий

„В тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянските книги, донесени в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост.“ – гласи текстът под фигурите на двамата братя

11кирил и методий2 11кирил и методий3