Представители на Руското посолство в София са се интересували от бюст – паметника на маршал Георгий Жуков, който се намира в Стрелча, съобщиха представители на общинска администрация. Бронзовата статуя бе поставена в центъра на града, в чест на 70 -тата годишнина от победата над хитлеристка Германия. Автор на паметника е пазарджишкият скулптор Спас Киричев, а идеята за създаването на образа на руския пълководец, който сложи край на Втората световна война принадлежи на движение „Русофили“.

През 2014 г. по инициатива на тогавашния кмет Иван Евстатиев бе открит паметник на полковник Тимирязев – освободителят на Стрелча. Той пък е част от снимковия материал на втория том от изданието „Руските паметници на Освободителната война 1877-1878 г.” Събитието стана завършек на едноименния комплексен проект, за осъществяването на който Посолството на Русия в България оказва съдействие повече от три години. Първият том на фотоалбума, явяващ се едновременно и каталог, в който педантично са систематизирани най-важните събития от общата руско-българска история, излезе през 2009 г.

Инициатор и изпълнител на проекта е българската информационна агенция „Фокус”, която го реализира с подкрепата на спонсорите „ЛУКОЙЛ България”  и  „ОВЪРГАЗ ИНК.”
В уникалното двутомно издание са събрани справочна информация и фотографии практически на всички известни досега паметници – гробове на воини от руската армия, паднали за освобождението на България от османско иго, и на посветените на тази тема мемориални комплекси.

Ролята на водещ презентацията на изданието, предизвикало значителен интерес сред обществеността в Русия и България, пое известният български историк, директор на Института по история, действителен член на Българската Академия на Науките Георги Марков. За тези, които опознават света чрез Интернет, е създадена електронна версия на изданието – едноименен интерактивен портал, който постоянно ще се допълва с участието на ползвателите. Всеки желаещ може да даде своя принос за допълването на базата данни, създадена с общите усилия на агенция „Фокус ” и екипа на военното аташе към Посолството на Русия в България, изпращайки сведения за паметници, не влезли в изданието.