В Градска художествена галерия – Пловдив вчера се откри изложбата от петото издание на “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”.

В раздела живопис наградата на Алианц България получи Димитър Генчев за творбата „Гараж“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени Михаела Иванова, Румен Жеков, Данчо Григоров, Валентин Дончевски и Димитър Генчев .

Награда за скулптура бе присъдена на Русен Дойков за пластиката „Вариации куб“. С номинация за скулптура са Свилен Костадинов, Стефан Лютаков, Цвятко Сиромашки, Рашо Митев, Иван Тотев и Русен Дойков.

Наградата за графика бе присъдена на Михаил Маламски за творбата „Последният храм I“. Номинираните графици за участие във финалната изложба на Алианц са Емил Миразчиев, Владимир Чукич, Кристина Вътова и Михаил Маламски.

В конкурса, който е под патронажа на Министерството на културата, по регламент участват художници от Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Казанлък, Смолян, Димитровград и Кърджали.

Професионално жури в състав: Надежда Кутева, Захари Каменов, Христо Харалампиев и Пламен Стефанов, разгледа творбите на общо 74 автори, представили близо 200 произведения, и определи тазгодишните номинации и награди.
Призьорите и всички участници бяха поздравени от заместник-кмета на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева.

Сред официалните гости на откриването бяха мениджърите на финансовата институция, както и вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Ахмет Келоглу. Изложбата продължава до 2 юни 2016 г.
През 2015 г. стартира петото издание на конкурса, което ще завърши през октомври 2016 с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните конкурси. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.