Историческият музей в Батак, с подкрепата на Община Батак и Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”-Батак, кани утре всички родолюбиви българи на Литийно шествие- поклонение по паметните места от Април 1876г.

Сборното място е 13 часа, пред сградата на Историческия музей.

Ето и маршрута на шествието:

І- етап : от 13.00 часа до 14.30 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на:
Паметника на Богдановия хълм- издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1911г. в памет на загиналите в Априлската епопея 1876г. 636 мъже, жени и деца от Батак.
Разстояние: 2 х 1,5 км.

ІІ-етап : от 14,45 часа до 15,00 часа –поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на пл. „Освобождение” гр.Батак :
1. Църква „Света Неделя”- Историята е отредила този храм да се превърне в светиня за българите. Тя е Малката църква в центъра на Батак, в която без да искаш влизаш с наведена глава и Голямата църква на България от която излизаш с високо вдигната глава.
2. Паметник на загиналите в Априлската епопея-Батак- издигнат от признателният арменски народ през 2006г.
3. Бюст-паметник на Трендафил Тошев Керелов- Член на Революционния комитет в Батак. Изгорен жив на ръжен от башибозука през Април 1876 г.
4. Бюст –паметник на княз Алексей Церетелев- Руски дипломат. Член на Европейската анкетна комисия, разследвала кървавите погроми на Априлското въстание 1876г. във въстаналите селища от ІV Революционен окръг. Неговите точни и обективни доклади до руския император, стават „емоционалния повод” за обявяването на Руско-турската освободителна война през 1877г.
5. Паметник на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България

ІІІ-етап: от 15.00 ч. до 15,20ч.- поклонение и полагане на венци в Паметната алея , ул.”Априлци” Батак :
1. Паметник на Драган Манчов – бележит възрожденец, книгоиздател и революционер, роден в Батак. Деен радетел за националното ни освобождение.
2. Паметник на виконтеса лейди Емили Странгфорд – Благодетелката на Батак.
3. Паметник на Джанюариъс Макгахан – военен кореспондент на в-к „Дейли нюз”. Член на Европейската анкетна комисия посетила Батак през юли 1876г. Неговият репортаж „Батак –долината на смъртта и хората без сълзи” потресе цивилизования свят и накара световната общественост да се застъпи за българската кауза и решаването на въпроса : Освобождението на България.
4. Паметник на Виктор Юго – френски писател. Застъпник на българските интереси пред френския парламент.

ІV-етап : от 15,20 часа до 16,15 часа – поклонение, полагане на венци, благодарствен молебен и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на :
Паметник в м. Вакъфа, Беглишките хармани – издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1912г. в памет на загиналите в Априлската епопея 1876г. 580 мъже, жени и деца от Батак.
Разстояние: ІІІ-ІV етап 2 х 1,5 км.