Магнити посветени на 140 годишнина от избухването на Априлското въстание предлага Информационният център към Историческия музей на Батак. Посетителите имат възможност да избират сред десетки видове, но най-търсен засега остава везаният магнит, към който е прикрепено умалено копие на знамето на въстаниците от тукашния революционен комитет.

Знамето било извезано от най-голямата дъщеря на поп Нейчо – Стефана, помагали ѝ нейните сестри. На него е бил изобразен настъпил полумесеца лъв и думите „Свобода или смърт“. След освещаването му от свещениците Нейчо и Петър пред въстаниците, Стефана го предала на байрактаря Атанас – син на о. Петър. Това знаме се е веело 14 дни по окопите, докато е съществувала „Баташката република“. По време на погрома знаменосецът се оттеглил на барикадата пред входа на църквата, където бил убит. Знамето за последно развяла самата знамевезка, но и тя била посечена.

Започнало масовото клане. Развилнелите се орди на турския башибозук избили над 3000 души – мъже, жени и деца. Запазвали живота си само онези, които приемали чалма или кърпа на главата си. Преди да обезглавят жертвата, палачите питали: „Искаш ли да се спасиш – сложи чалма“, т. е. потурчи се, или по-накратко „чалма или брадва“.

Дошъл ред и на отец Нейчо, поп Петър бил вече убит. Турците искали свещеникът на всяка цена да се потурчи. Той отказал. Започнали мъчения, които той понасял стоически. Задали му поредния въпрос: „Чалма или брадва?“

Последвало мълчание. Обезглавили една от дъщерите му, после пак и пак, и така до седмата дъщеря. Сърцето на бащата се е късало от мъка и болка, като гледал как убиват родните му деца, но въпреки това не приел чалма. След като психическият тормоз не сломил духа му, озверените джелати започнали да скубят брадата му, да го бият, отрязали едното му ухо, но от там кръв не протекла. Той бил вече мъртъв. Въпреки това отсекли главата му и я хвърлили при тези на дъщерите му за назидание на другите клетници.

Селото било опожарено до основи. Останала да стърчи само каменната църква, напоена с кръв и пълна с трупове, която да напомня нечовешките зверства на турците и мъченическата смърт на батачани в името на християнската вяра.

И днес като отидете в Батак, можете да видите църквата „Света Неделя“, където се пазят костите на загиналите мъченици.

От 16.30 часа ще започне възстановката на всичко случило се в бунтовния град в онези черни за града дни.Възстановката е дело на комитет «Родолюбие» – гр.Пловдив с участието на ИМ – Батак /пл. »Освобождение”/