Откъс от „Гераците“ на Елин Пелин е темата, по която ще правят своето съчинение зрелостниците от цялата страна. Билетът с вариант №13 бе изтеглен още преди началото на изпитния ден, но бе обявен по БНР точно в девет часа.

IMG_0775

Зрелостният изпит започна и ще се проведе под строг надзор, категорични са от образователното министерство. За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала.

IMG_0765

Засилени мерки за сигурност срещу преписвачи – камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души в цялата страна ще следят за опити за измама в залите за изпитите, коридорите и тоалетните в училищата.

IMG_0771
Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

IMG_0764

Половин час преди старта в осем часа днес повечето от зрелостниците в Пазарджик се явиха пред сградите на училищата, в които ще бъдат изпитани. Повечето от тях са на мнение, че със сигурност няма да пишат есе или интерпретативно съчинение по Яворов, тъй като той се е падал миналата година. Голяма част от родителите останаха, за да изчакат на място обявяването на темата. Изпитът ще приключи в 12 часа.

НАША ГОРДОСТ

Четирима зрелостници от МГ“Константин Величков“ – Пазарджик ще се явят на матури, но знаят, че вече са приети за студенти в СУ“Св.Климент Охридски“ в специалността „Компютърни науки“ и „Софтуерно инжинерство“ към Факултета по математика и информаника. Причината е, че са получили отлични оценки от представянето си на Олимпиада по математика, а това автоматично ги изпраща във ВУЗ. Отличниците са – Любослав Митев, Стоян Янков, Станислава Янева и Йоанна Мурджева.

Четирима седмокласници от същото школо уцелиха в десетката също на Олимпиада и ако желаят Стилиан Величков, Георги Желязков, Иван Минчев и Благовест Качаков могат да бъдат ученици в Националната природонаучна гимназия в София от следващата учебна година.