Екскметът на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев ще остане в ареста, това реши съдия Снежана Стоянова след продължилото повече от два часа дело за разглеждане на промяната на мярката за неотклонение на обвинения в изнасилване и привеждане в безпомощно състояние на непълнолетно лице.

Районен съд – Панагюрище не уважи искането за изменение мярка за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на обвиняемия И.Е., внесено от неговите защитници. Съдът счете, че не са настъпили нови обстоятелства, които да обуславят промяна на взетата мярка. При постъпване на жалба или протест делото е насрочено за 26.05.2016 год. от 16,00 ч. в Окръжен съд Пловдив.

Адвокат Ташкена Колчева поиска освобождаването на клиента си, заради влошеното му здравословно състояние.

Припомняме, че Евстатиев получи инсилт, а в резултат на силния стрес отключи диабет и бъбречно заболяване, заради които бе откаран за седмица на лечение в МБАЛ – Пазарджик. Месец по-късно се наложи той отново да бъде изведен от ареста, за да бъде направена експертиза относно психичното му състояние. Той бе прегледан от местни лекари, а по-късно и от специалисти от Пловдив. Според запознати със състоянието му, Евстатиев имал склонност към самоубийство.

Ташкена Колчева настоява клиентът и да бъде освободен от ареста, за да може да се лекува. Тя настоява и за осъществяването на очна ставка между обвинения и жертвата му, за да бъдат изяснени допълнителни обстоятелства относно случилото се между двамата през януари.

Припомняме, че шестнадесет годишното момиче също бе в тежко психическо състояние и се наложи с нея да работи психолог.