С тържествена литургия в храма „Св.Св. Константин и Елена“ в Пазарджик започна днешния празничен ден. Литийно шествие от църквата до центъра на града отведе духовниците и първенците на градската управа до центъра, където тържетвено бяха издигнати знамената на Пазарджик и България.

IMG_0974

Водосвет за здраве отслужиха свещенослужители на различни храмове в града, заедно със знеполския митрополит Арсений, който благослови Пазарджик и неговите жители.

IMG_0978

Последва поздравително слово от страна на кмета Тодор Попов, а след него гражданите чуха и зам. кмета на Ставропол Андрей Уваров. Делегация от града – побратим гостува ежегодно в Пазарджик по време на тържествата посветени на празника на града. Уваров подчерта, че договорът за дружба и сътрудничество между двата града има над 45 годишна история.

Поздравителен адрес до Пазарджик бе изпратил и президент Росен Плевнелиев.

IMG_0984

За поредна година кметът Тодор Попов връчи на децата родени на 21 май подаръци за рождения ден.

IMG_0988

 

Най-голямото момиче откакто е въведена традицията е навършило 16 години, а най-малкото бе детето родено на 21 май миналата година.

IMG_0993

 

Все още обаче днешният празничен ден не е огласен от плача на новородено. До довечера има време, успокои водещият, той напомни, че всяко бебе родено на днешната дата по традиция получава бебешка количка и петстотин лева.

IMG_0998IMG_1009

След това на сцената излязоха деца от Ставропол и честитиха празника на Пазарджик с песен и две музикални изпълнения.

IMG_1008

Официалните гости от делегацията останаха да изслушат изпълненията на своите сънародници. Успоредно до тях пред обектива се изправи и български гражданин, който много държеше да установи контакт с рускоговорящите.

IMG_1019

След края на церемонията кметът Тодор Попов не пропусна да поздрави лично и гражданите, които трепетно поглеждаха към небето. Дъждът заплашваше да се появи, но успя да задържи до края на концертната програма.

IMG_1021

За разлика от други години край площад „Константин Величков“ нямаше сергии за понички и хранителни продукти. Превес този път имаха балоните и захарните петлета.

IMG_1028

Да уважат поканата бяха решили кметът на Стрелча – Стойно Чачов и семейството му.

IMG_1029

И кметът на Пещера – Николай Зайчев.

IMG_1030