Ана Гройс, PZdnes.com

Слънчевите лъчи са жизненоважни за живота. Слънцето има редица положителни ефекти върху организма на човек, сред които подпомагането на организма да синтезира витамин Д, подобрява емоционалния тонус чрез синтеза в мозъка на различни хормони, действа противовъзпалително върху заболявания на кожата. В същото време слънчевите лъчи са един от факторите, които водят до преждевременното стареене на кожата. Следствие от неблагоприятното въздействие на UV лъчението се увеличава броя на бенките и пигментните петна по кожата. За разлика от бенките, които може и да са опасни и да прераснат в злокачествени тумори на кожата, пигментациите са най-вече козметичен дефект, т.е. неестетични са и водят до дискомфорт хората с неравномерен тен на кожата на лицето.

С напредването на хубавите пролетни дни този проблем се задълбочава. Покаже ли се слънцето, бързаме да излезем навън, което само по себе си е прекрасно. Но знаем ли как да направим престоя си безопасен. Установено е, че излагането на слънце и изгарянията в детска възраст, както и сумарният брой часове излагане на слънце са сред факторите, които допринасят за повишената честота на рак на кожата. Тези  наблюдения се отнасят в най-голяма степен за градските хора, които се излагат на слънце предимно в седмиците за годишната си почивка и не рядко допускат изгаряне на кожата през първите дни.

Доказано е, че и двата вида UV лъчи допринасят съществено за опасността от рак на кожата. Докато UV-A лъчите предизвикват преждевременно остаряване на кожата и смущения в имунната система на човека, то UV-B лъчите са главните виновници за слънчевото изгаряне. Ето защо прилагането на слънцезащитни продукти е задължително за ограничаване на неблагоприятния ефект на слънчевите ултравиолетови лъчи. Това е козметичен продукт, от който не бива да пестите. Заложете на доказана марка и не пропускайте да го нанасяте.

Фотозащитата трябва да се прилага целогодишно, не само когато сме на плажа. Не забравяйте, че през облаците преминават до 80% от UV лъчите и фотозащитата не трябва да се пренебрегва дори в облачни дни. И ако голяма част от тялото ни е покрита с дрехи, то лицето ни остава постоянно под въздействието на слънчевите лъчи. Ето защо фотозащитата на лицето е от съществено значение. Не подценявайте слънчевата радиация дори докато простирате прането или поливате цветята на терасата.

Важно е да нанасяте достатъчно количество от слънцезащитния крем и да повтаряте нанасянето през 4 – 5 часа. Да ограничите като цяло времето, изкарано на пряко въздействие на слънчевите лъчи. Ако обичате да се препичате на слънце, избягвайте часовете с най-силна радиация между 10 и 17 часа. Използвайте шапки, очила и нещо много елементарно, което работи – докато сте на чаша кафе с приятелки или на обяд с колегите – сядайте с гръб към слънцето, защото дори и добре намазани със слънцезащитен крем, знайте, че не съществуват слънцезащитни продукти, които да осигуряват пълна защита от ултравиолетовите лъчи.

Така че основно правило е дори да сте използвали фотозащитни кремове, не удължавайте престоя си на слънце. За много хора все още загарът е секси, но за да получите хубав тен, той трябва да е равномерен – без грозни петна. И накрая, но не на последно място помнете – пигментацията на кожата или с други думи, тенът, който получаваме е един вид автозащита и начин на организма ни се справи с агресивното въздействие на слънчевите лъчи.