От събота започва тазгодишното пролетно издание на фестивала „Арт идея – арт алея“. За пети път градът ни ще се превърне в огромна сцена за синтез на всички видове изкуство, а подготовката за това тече с пълна пара.

През днешния ден бе подготвена новата инсталация в лапидариума, а привилегията да видите крайния ефект ще бъде лично за вас, защото закачката с публиката е една от причините организаторите да търсят достъп до сърцето ви. А това е и вашият град.

Дори и да ви се струва, че нямате работа в сградата на Регионалния музей и галерия „Станислав Доспевски“ – приближете се. Ще бъдете очаровани.

26арт

В събота началото на фестивала ще постави уъркшоп на тема: Репортаж и визуално представяне от теория към практика

Уъркшопът е адресиран към фотографи, които желаят да задълбочат познанията си върху репортажната фотография, използвайки техниките на storytelling – разказване на истории чрез снимки. Гостува италианският фотограф Марко Бартолини.

За Марко Бартолини:

Роден е и живее в Тоскана, Италия. Започва да снима в средата на 80-те години, а през 2012 се присъединява към фотографската асоциация F. Mochi of Montevarchi (Италия).
Фотографския жанр, който предпочита, е репортаж. Това му позволява да съвместява двете най-големи страсти в живота си – фотографията и пътуванията.

През 2013 г. започва да участва във фотографски конкурси, в които до момента е спечелил над 300 награди в 46 различни страни по света. През 2014 е най-награждаваният италианец в Италия и по света, събирайки над 200 награди, в това число отличия на италианската национална асоциация и FIAP.
Участва в национални и международни изложби. Получава награди и признания в много части на света. В последно време е ангажиран с преподаване на фотография.

На 28 май 2016 събота от 19.00 ч. ще се открие фотоизложба на Марко Бартолини „Репортажи от четири континента в търсене на емоции” – на Фото алеята в Парк Острова, гр. Пазарджик. Във фотоизложбата са представени серия репортажи, които се отнасят до темите за обществото, местата, работата и традициите – репортажи от Азия – Китай, Турция, Индия, Америка – Чили, Европа – Исландия, Италия, Африка – Мароко, Мавритания, Гана, Того, Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Сенегал.