Нова форма за ежедневни трудови договори за земеделските производители ще бъдат въведени от идния месец, съобщи председателят на Народен съюз и народен представител Румен Йончев на пресконференция в Клуба на БТА – Пазарджик.

Това стана в присъствието на общинския съветник и член на партията Чавдар Чавдаров, депутатът от партията Борислав Иглев и земелски производители, и кметове на населени места от община Пазарджик.
Според Йончев най-лесният изход от кризата с еднодневните договори е те да бъдат сключвани в срок от 14 дни след като е положен съответния вид труд. Потърсена е подкрепата на останалите парламентарни групи и вече е получен консенсус от страна на Земеделската комисия в Парламента.

Ангажимент на всеки работодател ще бъде да състави списъци с хората, които полагат сезонен труд и в срок от две седмици след това да бъдат оформени договорите. Йончев посчи като пример течащата в момента кампания по прибиране на розите. Работата на полето започва в четири сутринта, а приключва вечер в девет. Това значи, че договорите в сегашната им форма трябва да бъдат сключени към два през нощта, за да бъде спазен Кодексът по труда.

Ако не се вземат мерки хората, които се занимават със земеделие ще престанат да го правят, каза кметът на
Юнаците Стоян Кузев. Ако искаме да превърнем земята в пустош, трябва да продължим да не се интересуваме от  проблемите на земеделците. Спрем ли земеделското производство ще спре да се търси и работната ръка свързана с него, това пък ще доведе до обезлюдяването на нашите села и много скоро те ще се превърнат в призрачни места. 

Земеделците поискаха законодателно да бъде оформена възможността и за сключване на почасови трудови договори, защото има дни, в които времето не позволява да се работи на пълен работен ден, а договорът задължава земеделците да платят пълна надница и съответно осигуровки.

Местните земеделски производители заплашиха с нови протести, ако исканията им отново не бъдат приети от Народното събрание.

Предисторията

В Пазарджишко недоволните от еднодневните трудови договори са над 500. Според тях процедурата води до загуба на време, пари за осигуровки, обработване на документи и внасянето им в институциите. Недоволните земеделци казват, че са изчерпали всички други възможности. През януари тази година е проведена среща в Министерството на труда и социалната политика, но резултати от нея няма, твърдят фермерите. Междувременно работодателите от сектора отправиха редица предложения към системата на еднодневните трудови договори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Работодателските организации поискаха да се опростят допълнително възможностите по сключването на еднодневни договори, за да не бъдат затруднявани особено при много масови кампании, когато се наемат хора за кратко време. Бизнесът поиска и законодателни промени в посока мястото на сключването на договорите, внасянето на осигуровките и разширяване на секторния обхват на този вид договори.

Общо 1004 са земеделските производители, които са използвали еднодневни трудови договори за миналата година, сочи анализ на Главна инспекция по труда. Те са били основно в лозарството, брането на малини и производството на картофи или в почти всички земеделски дейности. От 20 юли 2015 година до края на годината има закупени 81 хил. дневни трудови договора и върнати около 9 хиляди такива, тоест реално използвани са 72 хил. договора.