Лятната читалня вече е на разположение на любителите на интересни книги, списания и периодичен печат. За първи път тя прие своите посетители през 2009 год., когато  със съдействието на Община-Пазарджик бе осъществена една дългогодишна идея на читалните към Регионалната библиотека.

С всяка изминала година тази библиотечна услуга се радва на все по-голяма популярност сред съгражданите ни, сред които и все повече млади хора. За мнозина, сред които родители и деца, читалнята  се е превърнал в търсено място за отмора и прочит на заглавия от текущата преса, развлекателни и занимателни списания и книги. На най-малките четем приказки, заедно разглеждаме детски илюстровани енциклопедии и забавни научно-популярни издания.

Този прохладен, зелен кът за четене сред природата гостоприемно споделя мястото си и за организирани срещи, игри и забавления – част от заниманията, включени във ваканционната програма „Лято в библиотеката”, образователно-състезателната игра „Перото остава дири”, срещи с детски автори и гости.