Председателят на Съюза на българските писатели, поетът Боян Ангелов и поетът Румен Леонидов са новите носители на националната награда за литература „Никола Фурнаджиев“. Това бе оповестено вчера вечерта, в ХГ“Станислав Доспевски“ от председателя на ОбС – Пазарджик – Хари Хараламбиев, който връчи наградите в тазгодишното издание на конкурса.

Поетът Боян Ангелов е роден в Панагюрище през 1955 г. Завършил е СУ“Св. Климент Охридски“ – специалностите Философия и Българска филология. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и Радио, аспирантура в института за философски изследвания при БАН със защитен докторат (1992). От 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп. „Читалище“. Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това – председател на фондация „Читалище-1870“, издател на сп. „Читалище“.

От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподавал и специализирал в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическа психология. От края на 2012 г. Ангелов е директор на издателство „Български писател“. От юни 2014 г. Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели.

Член е на Съюза на българските журналисти.

Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на редица езици: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки.

28румен

За мен получаването на наградата с името на този катедрален поет е огромна чест, каза Румен Леонидов и това ме задължава оттук нататък да не напиша нито един слаб ред. Благодаря на журито, което ме удостои с тази награда, както и на община Пазарджик за това, че продължава да поддържа този конкурс.

28боян хари

Благодаря за наградата и поздравявам Община Пазарджик, че в това бездуховно време успява да запази конкурсите за литература, каза поетът Боян Ангелов. Тази награда е особено висока и важна за мен, ето защо искам да се присъединя към Румен и да кажа, че осъзнавам отговорността, която поемам като я приемам.

Боян Ангелов има и стихотворение посветено на Никола Фурнаджиев, което прочете пред публиката.

НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ

Ако бе жив,

навярно би поискал

да иде в Истанбул,

за да зазида

и спомена

от портичката Керка,

пропуснал султанските потери,

които сринаха Константинопол…

 

Ако бе жив,

навярно би повярвал,

че конниците ще пробият свода

на горното небе,

с неизразима

незрима сила

копия ще звъннат,

източени, излъскани и жадни…

 

Ако бе жив

и жива паметта ни,

ще можем ужаса да обезлистим,

да пием сок червен от черни вишни,

а другите съсъди да напълним

на непробудната земя с благата,

помилвани от пролетния вятър.

 

Боян АНГЕЛОВ

В съпътстващия конкурс за средношколци наградата бе присъдена на Кирил Балдев. В конкурса за местни творци награда за новела получи писателят Иван Копривщенов, за разказ Стефка Венчева, за публицистика – Никола Иванов, за поезия – Катя Данчева, Ели Деянова и Борислав Петров.

28йордан фурнадджиев

В края на церемонията бе представен и синът на Никола Фурнаджиев – Йордан, който благодари на общината за това, че свято пази името на неговия баща, като го възкресява чрез конкурса за поезия. Йордан Фурнаджиев също е поет, той прочете великолепно стихотворение посветено на баща му.

28емануил

Трябва да отбележим, че за тържествеността на церемонията допринесе и фантастичният пианист Емануил Иванов, той откри с изпълнение на произведение на Лист, а закри с „Великата Киевска порта“ на Мусоргски.

Откъс от изпълнението му – ТУК

28борето

Борислав Петров, награда за поезия

28ели

Ели Деянова, награда за поезия

28катя

Катя Данчева, награда за поезия

 

28кольо

Никола Иванов, награда за публицистика

28стефка

Стефка Венчева, награда за проза

28никола инджов

Никола Инджов е предишният носител на наградата „Никола Фурнаджиев“, която подели с Борислав Геронтиев. Той представи мотивите на журито за определянето на тазгодишните победители в конкурса. Имало е седем номинации. В журито е бил и поетът Тодор Биков, който ненадейно почина на 24 май.