Георги Иванов е цигуларят, който в рамките на „Арт идея, арт алея“ ще гали слуха на пазарджиклии с изпълниня на музиката на геният Волфганг Амадеус Моцарт. Около единадесет часа, той се позиционира под двата чинара на центъра, а още докато се подготвяше за това бе заобиколен от деца и възрастни, които искаха да го снимат или да се фотографират с него.

Моцарт, така го наричат в Пловдив, където той стана известен с уличната котка Гарфийлд, която обичаше да спи в сандъчето му за подаяния. Дори местните природозащитници ми заведоха дело, защото смятаха, че зрогирам котката, а това не беше така, разказва Георги. Просто давах храна на котаракът и след това той се сгушваше в сандъчето, защото там му харесва да спи.

Преди време обаче някой злосторник отровил котката и днес Моцарт свири без тази необичайна компания, в съседния областен град. Джобовете му винаги са пълни с бомбони и щом някой малчуган приближи и се заслуша в цигулката, бива възнаграден с лакомство. Георги Димитров е роден във Велико Търново, но определя себе си като гражданин на света.

Моцарт получил поканата си да смири в Пазарджик лично от Сергей Шербетов, който е част от сектор „Култура“. Харесах го веднага щом го чух и видях в Пловдив, разказва Сергей. Жоро е работил малко и в нашия Симфоничен оркестър, но после решил, че е по-добре да бъде уличен музикант. Това не го задържа дълго в един град, през лятото може да отиде по морето или в чужбина. Достатъчно е да има къде да постави своя импровизиран подиум.

Ето как пристигна Моцарт до чинарите под часовника на Старата поща.

28моцарт1 28моцарт2 28моцарт3 28моцарт4 28моцарт5

Какво свири? – ТУК

28моцарт6 28моцарт-сашо

А това е Сашо Пасков – Синеморский. Уточняваме, за да не си помислите, че е Карл Маркс. Иначе Сашо ще се представи във фестивала „Арт идея, арт алея“ на 31 май с постановката „Холстомер“ от Лев Николаевич Толстой. Премиерата е насрочена за 20 часа, в Голямата зала на Младежкия дом.