28изложба

Интервю на Александър Венчев, PZdnes.com

Как ви се вижда Пазарджик, бихте ли го добавили в бъдеща експозиция?

Много бях заинтересован, тук има много интересни и впечатляващи хора и архитектура. Хомогенна смес от култури, стил и ситуация. Всеки ъгъл разказва история, всеки прозорец разказва история. Впечатлен съм от съжителството на новите и старите бклокове, на старите и новите къщи, всичко е в една хармонична архитектоника, сякаш изглежда като направено нарочно. Чуствам се добре, можете да бъдете горди със своя град и да го уважавате. Впечатлен съм от града.

Талантливи ли ви се струват младежите, спрямо тези в Италия?

Всеки от нас може да има бъдеще във фотографията, да се издържа от нея и да живее нормално. Зависи от таланта, въображението и възможностите на хората. Границите нямат място във фотографията, ако успееш да надминеш границите, то значи, че можеш всичко. Във фотографията няма голямо значение опитът и възрастта, те не са наложителни, за да покажеш фотографската идея. В този смисъл няма регламентирана възраст и опит, за да снимаш.

Как обучавате фотографите в Италия, там вие водите група за фотография?

В Италия групата, с която работя се състои от фотографи, с които се срещаме веднъж седмично. Помежду си споделяме идеи и всеки от участниците израства като фотограф на базата на своите възможности. Правя го, защото вярвам, че моите натрупвания и идеи трябва да бъдат преподадени. Това ме кара да търся съмишленици по цял свят. Надявам се, че съм срещнал вече и в Пазарджик.

28изложба1

Вижте откритата преди час изложба на Марко Бартолини „Репортажи от четири континента в търсене на емоции” – на фото алеята в Парк Острова, гр. Пазарджик. Във фотоизложбата са представени серия репортажи, които се отнасят до темите за обществото, местата, работата и традициите – репортажи от Азия – Китай, Турция, Индия, Америка – Чили, Европа – Исландия, Италия, Африка – Мароко, Мавритания, Гана, Того, Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Сенегал.

Утре в Малката Синагога продължава и неговият уъркшоп по фотография „Репортажи и визуално представяне от теорията към практиката”, който се провежда в рамките на фестивала „Арт идея, арт алея“.

Какво се случи по-рано днес – ТУК