Плъстенето на вълна не е за всеки, започвам с тази уговорка, защото това е древен занаят, в който ако не смяташ да усвоиш подробностите по-добре е да не си губиш времето. Шалове, дрехи, модни аксесоари, символи и какво ли още не може да се сътвори с две ръчички и малко късче от натурална вълна. Красиви гранки обагрени с различни цветове грееха днес преди обяд пред Младежкия дом, а край тях като пчелички се бяха подредили деца и възрастни.

28вълна1

Инициатор на тази проява, която е част от фестивала „Арт идея, арт алея“ е шефката на сектор „Култура“ – Диляна Матакиева. Тя се запознала преди време с изкуството, което прави пазарджиклийката Стоянка Георгиева, а след това я поканила да преподава своя майсторлък в рамките на най-новия пазарджишки фест.

28вълна2

За да направиш шал е нужно търпение, разказва Стоянка. Нужни са ти съответните цветове вълна, които си решила да използваш, а също така шише със сапунена вода, задължително с пулверизатор. Непременно трябва да имаш и парче найлон, както и точилка.

28вълна3

Първо отделяш необходимото количество вълна и правиш основата, тя трябва да е голяма колкото ще бъде самият шал. След това според фантазията си оформяш различни фигурки. Пръскаш обилно със сапунената вода, колкото повече сапун има вътре, толкова по-добре се получава, добавя майсторката. Пъхаш всичко под найлона и се започва гигантското разточване.

Когато всички влакна са проникнали добре едно в друго, работата е свършена. Изделието се изсушава и може вече да радва новия си собственик.

28вълна

Малката Хелена е на 6 г., тя живее с родителите си във Варна и е пристигнала при баба си в Пазарджик за лятната ваканция. Когато научила за фестивала и по-конкретно за плъстенето се запалила и сега сама майстори най-различни неща. Край масата за плъстене откриваме и Кирчо Балтов. Той пък приготвя малки червени сърчица, те ще послужат за някой от следващите благотворителни базари, в които той ще вземе участие.