Всеобщата любимка Поли Генова ще извиси тази вечер глас в бунтовно Панагюрище, а повод за концерта ѝ е вторият ден от стартиралото вчера Световно първенство по фоерверки. В първата конкурсна вечер гостите и жителите на града се радваха на Рафи, а също така и на майсторството на миналогодишния участник и победител в първенството – отборът на Русия. Тази вечер небето над града ще бъде „възпламенено“ от отбора на Казахстан. Поли Генова ще бъде и водеща на вечерта. Утре на нейно място ще се изправи Тони Димитрова. Тази вечер концертът започва в 20 .00 ч. на централния площад в града на Райна Княгиня.

Състезателните отбори се оценяват от жури в състав – кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Галина Матанова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД (Генерален спонсор на първенството) инж. Делчо Николов, представителят на „Оптикс“ АД (също спонсор на първенството) Даниел Даскалов – директор „Ресурсно осигуряване“.

Задачата на журито в трите състезателни дни е да оценява отборите по предварително зададени критерии – оценка на музиката, разнообразие на тематичните картини (фантазия), структуриране на картините с фойерверки (драматургия), синхронизиране на картините с фойерверки и хореография на фойерверките (формиране). По отношение на оценката на музиката, членовете на журито трябва да отговорят на въпроса дали е подходяща тя за съответните фойерверки. В основата на разнообразието на тематичните картини стои въпросът дали те ясно се разграничават – като теми, например сребърна картина, златна картина, цветна картина. Структурирането на картините с фойерверки се изразява в това дали се различават в тях градации – пикове и спадове, а именно големина на цветята, брой на фойерверките в картината. Синхронизирането на картините с фойерверки пък кореспондира с това дали те са съгласувани с музиката – отговарят ли ефектите на тактовете на съпровождащата музика. Хореографията на фойерверките, т.е. тяхното формиране, се определя от доброто им съчетаване – подходяща ли е музиката и големината на картините? Оценяването е по точкова система – 10 точки се дават за задоволително представяне, 20 точки – за добро и 30 точки – за много добро представяне на отбора.

След фойерверк-шоуто на отбора на Казахстан, програмата ще продължи с концерт на рок групата „STEREO RUSH”.