29пазарджик

Въпреки глобата от триста лева облечени в бурки жени продължават да се разхождат в пазарджишкия квартал „Изток“, съобщи Кирил Балдев.

Момчето се връщало от магазин „Зора“ когато се натъкнало на двете жени, излизащи от квартален магазин за хранителни стоки в района на бензиностанция ОМВ в областния град.

Наоколо нямаше полиция, разказва Кирил, а освен това е и неделя.

Изглежда, че контролът по отношение на бурките е занижен през почивните дни. Според други наши източници жените от кв. „Изток“ не са се отказали от характерните за радикалните ислямисти дрехи и продължават да си ги носят, но това се случва рано сутрин или късно вечер.

В останалите часове на денонощието предпочитат да си стоят у дома. Суми от 500 до 600 евро получава всяка ромка, която успее да издържи под черното покривало. Наполовина пък била сумата, която се плаща за брада на мъжете. Разбира се има и такива, които се „декорират“ така по религиозни причини, но те са единици.

Според учители на СОУ „Д.Гачев“ след влизането на промените в Наредбата за обществения ред, майките на деца от школото, които по-рано ходели забулени от глава до пети, са сменили покривалото за глава със забрадки. Те са с розов и жълт цвят. Най-вероятно са им били раздадени, за да се отличават от останалите ромки, които предпочитат шарените шамии за глава, предполагат нашите източници.

Припомняме, че до момента вече има две санкционирани жени.