29нели1 29нели2Седемнадесет годишната красавица Нели Виденова бе коронясана за „Царица Роза“ за 2016 г. в град Стрелча. Това стана вчера след церемония по избора на най-красивата дама.

Тя ще носи приза в продължение на една година, когато през следващия май 2017, ще бъде избрана следващата. Изборът се прави винаги по време на Празника на розата, който съвпада с беритбата на уханните маслодайни цветове.

Официален старт на празника бе даден в 19.00 часа вчера от кмета на община Стрелча Стойно Чачов. В словото си той благодари на стрелчани за усилията, които полагат за запазване на поминъка на града като през годините се борят със слаби реколти и ниски изкупни.

Градоначалникът подчерта, че тазгодишната цена е най-висока в сравнение с всички досега и пожела достойното заплащане на труда на розопроизводителите да се запази и занапред.

По традиция празникът включваше посещение на розова градина и „Старата розоварна”. В розовия масив самодейната певческа група „Рождество” и ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” показаха на гостите как се прибира розовия цвят и изпълниха местните песни, посветени на розобера. Собственикът на „Катеко” Ltd –  Веселин Ганчев лично разведе и представи всички етапи на преработване на розите.

Отново по традиция бе избрана и „Царица роза“, като с короната за 2016 г. се окичи Нели Видинова.
Празничната програма включваше още изпълнения на мажоретния състав на НУ „Паисий Хилендарски” , спектакъла на ОДЗ „Д-р Стайко Стайков” – „Пролет е и Стрелча рози бере” и танцов състав „Чудесия”. Краят на празничния ден бе увенчан с дългоочаквания концерт на известната певица Райна.
Празникът на Стрелча уважиха народният представител от 43-то Народно събрание – проф. Иван Станков, кметът на община Созопол Панайот Рейзи, придружен от представители на общинската администрация и общински съветници в морския град, кметовете на Панагюрище и Ракитово – Никола Белишки и Костадин Холянов, зам.-областния управител – Стефан Мирев, представители на Руското посолство в България – първият секретар г-н Дмитрий Ярошенко и аташето в Консулския отдел –  Любов Авдеева, Председателят на Управителния съвет на „Асарел-Медет” АД – проф. д-р Лъчезар Цоцорков, изпълнителните директори на „Оптикс” АД и „Винпром Пещера”- инж. Иван Чолаков и Иван Папазов.