30али1

На сн. Иводор Ковачев, Александър Урумов и Али Дини, преди представянето на книгата във Варненския затвор

Най-продаваният за тази година български роман „Али Безсмъртния“ ще бъде представен в Пазарджик на 14 юни, от 18 часа. Това ще се случи в големия салон на читалище „Виделина“, а освен автора Александър Урумов, там ще бъде прототипът на героя Али Дини. Заедно с тях на въпроси на публиката ще отговаря и пастор Иводор Ковачев.

Кой е Али Дини?

30али2

Несъмнено сте чували името му, но не в добра светлина. Ако се разровите в интернет ще се натъкнете на ужасяващи неща. В биографията му има много кръв, много смърт, много дрога, много алкохол, много жени. Миналото му е свързано с престъпления, с войната между Иран и Ирак, с нелегално преминаване на граници, с печеленето на пари от продажба на наркотици. Четиринадесет от последните двадесет години години Али Дини прекарва в затвора. И именно там в душата му настъпва невероятен обрат. Когато в живота си претърпял толкова много неща, единственият път да се върнеш към себе си е Бог. Именно тази трансформация се случва в живота на Дини и го променя тотално, от мюсюлманин по рождение, той става християнин по осъзнато убеждение и желание. Днес той води личната си битка срещу живота, който е водил в миналото.

Кой е Александър Урумов?

Несъмнено сте чували името му. Това е човекът, който създаде текста за спектакъла „Лалугер“ ( с номинация за „Аскеер“), автор на сборниците разкази „Приказки в края на времето” (номинация „Южна пролет” за творчески дебют), „Малкото име на дните” и „Тиква!”, както и на изследването „Исус Христос – власт и политика”. Негови са и пиесите „Тиква!”, „Който трябва”, „Положение профундо” (номинация „Иван Радоев) и „Ние, българите”. В първия си роман „Али Безсмъртния“ в първо лице, единствено число той разказва драмата и спасението на Али Дини.

Александър Урумов е роден в Брацигово. Това и причината романът да получи своята първа премиера в областта именно там. Ако сте я пропуснали, заповядайте в читалище „Виделина“, със сигурност има какво още да научите и да попитате.

Проф. Валери Стефанов

„Никой човешки живот не е свършен, колкото и да е прекършен! Мъдростта е ценност, която се постига трудно и се плаща скъпо. Али я плаща скъпо, прескъпо. Като онзи приказен герой, който трябва да къса от себе си, за да нахрани орела и да стигне Горната земя“