Следовател от Окръжна следствена служба Пазарджик е сред нарушителите, които нелегално се прекачват и черпят ток от ЕВН, съобщиха вчера наши читатели. Става дума за Т. Д., който обитава жилищищен имот на ул. „Мария Луиза“ в Пазарджик.

От ЕВН потвърдиха, че има случай на същия адрес, при който е констатирано, че битов абонат незаконно черпи еленергия, но заявиха също така, че по случая е създадена преписка и спрямо нарушителя ще бъде приложено общото законодателство касаещо подобни злоупотреби.

От Окръжна прокуратура – Пазарджик ни препратиха към Софийска градска прокуратура, от където обещаха да проверят казуса.

Почти ежедневно се разкриват крадци на електроенергия, казаха още от ЕВН. В повечето от случаите това става възможно след като бъдат подадени сигнали от страна на съседи. От компанията припомнят и това, че рискът за човешкия живот при подобни „домашни“ свързвания от непрофесионалист е огромен.

Как се краде ток?

Електротехници, срещу заплащане от хора, които изглеждат изрядни пред държавата, поставят устройство, което буквално може да спре електромера. Според разследване на Нова телевизия това носи между 400 и 500 лв. на електротехника, а ползвателя ще има разходи за еленергия от порядъка на двадесет лева месечно.

В момента единственият закон, в който изрично се споменават кражбите на ток, е Наказателният кодекс, където за това деяние е предвиден затвор. Той обаче е практически неприложим, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера.

Какъв е профилът на крадеца на ток?

На базата на установените от тях хиляди случаи на кражби обобщението е, че в България се краде от всички слоеве на населението, като се започне от средностатистическия битов клиент, премине се през дребните търговци и потребители и се стигне до фирми, хотели, обществени личности и магистрати.