Ана Гройс, PZdnes.com

Пълното обновяване на жилищния блок на бул.“Г. Бенковски“ 123 и 125 в Пазарджик започна. Жилищната сграда е част от първата поредица от пет сгради, които получиха възможност да претърпят пълна промяна по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Сдружението на собствениците на „червения блок“, както е известен, е едно от първите в града, които подадоха документи за кандидатстване по програмата.

Ремонтните дейности включват хидроизолация на покрив, мазета, фасади и стълбищни клетки. Мерките включват още, конструктивно укрепване на сградата, както и подмяна на дограмата, топлоизолация, ремонт на вътрешните инсталации в общите части на сградата. Нови ще бъдат и входните врати, те трябва да съответстват на общия нов и естетичен вид на фасадите.

Ремонтните дейности   се извършват от бургаска фирма. Припомняме, че след конкурсите за обществени поръчки, общината избра четири местни и една бургаска фирма, които ще ремонтират първите пет сгради по програмата за енергийна ефективност. Официално санирането по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Пазарджик стартира в средата на месец април. До края на годината се очаква да започне санирането на около 36 жилищни блока в областния център.