С дефиле на участниците, в Пещера стартира II Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“. Фолклорни състави от 5 държави- България, Македония, Румъния, Турция и Сърбия преминаха по главната улица „Михаил Такев“ и с цялата си пъстрота прстигнаха на централния площад в града. Там момичетата и момчетата показаха, че етническата и религиозна принадлежност нямат никакво значение, когато става дума за музика и танци и всички заедно извиха право хоро, предвождано от българското знаме.

02кмет

Официално фестивалът бе открит от кмета Николай Зайчев, който приветства участниците. Преди това градоначалникът се срещна с ръководителите на гостуващите от чужбина състави.

Всяка група е от по 35 участника, които демонстрираха уменията си в поздравителен коцерт. Въпреки юнския дъжд десетки пещерци изгледаха продължилия над 2 часа танцов маратон на формацията на Културно-художественото дружество „Любомир Иванович-Геджа“ от Сърбия, македонския ансамбъл“Охрид-2010“, „Дор Трансилвания“ от Румъния и турския ансамбъл от град Текирдаг.

Зрителите бяха приятно изненадани от осигурените пейки пред сцената, които позволиха на хората да изгледат първата вечер на фестивала седнали удобно. А на сцената имаше много интересни и любопитни сюжети – от къпане до бръснене на младоженец и сватба.

Онези, които не у спяха да видят участващите състави днес могат да го направят утре, 3 юни от 17 часа, когато ще има гала концерт на всички участници, вклюмчително и групи от България.

Фестивалът ще завърши в събота, когато в 10.30 часа в центъра на Пещера ще е концертът на българските фолклорни състави. В него ще се включат и ансамбъл „Чепино“ от Велинград, както и състав от София.