Интервю с Александър Урумов, автор на бестселъра „Али Безсмъртния“
Как съдбата ви срещна с Али Дини?
 За книгата се заговорихме на един семинар на Хагай институт България – уникално средище на посветени християни с лидерски качества от всички сфери на социалния живот – църква, бизнес, наука, спорт. Имах честта да бъда един от лекторите на този интензивен петдневен семинар, Али пък беше един от участниците. И там се появи това допускане за книга за живота на Али. Казвам допускане, защото просто така си говорихме…а и едва ли съм първият, който му е казвал, че такава книга трябва да бъде написана. Но тогава не съм мислил лично да се ангажирам като автор – имах доста други творчески проекти, които и сега ме чакат.
Какво те накара да разкажеш тази история?
 Историята е потресаваща, уникална, разтърсваща. История, родена извън нашия свят, макар по-голямата част от действието да се развива в България. Самият Али е роден извън нашия свят – старият Али е съвършеното зло, дясната ръка на дявола, както се определя самият той. За 20 години у нас – 14 в затвора и 4 от които – в пълна изолация. И този звяр, от когото се страхуват рецидивистите в Софийския затвор изведнъж се трансформира в действен и посветен християнин. Този мюсюлманин, израсъл в традиционно мюсюлманско семейство се превръща в Христов апостол, чрез когото десетки негови събратя се обръщат от исляма към Христос и от мрака на престъпния свят – към светлината на Божието слово. Е, това е достойно предизвикателство, за да му посветиш времето, енергията, себе си.
Какво мисли Али за книгата?
Самият Али Безсмъртния ще ви каже на представянето на книгата в читалище „Виделина” на 14 юни, вторник, 18.00 часа. Но ще споделя само едно нещо – когато с първия екземпляр на книгата в ръка се срещнах с него и му я дадох, той не можа да сдържи сълзите си. Ето това е книгата „Али Безсмъртния” за истинския герой Али Безсмъртния.
Къде романът „Али Безсмъртния“ е представян досега?
Щастлив съм за това, че дойде време за представянето в Пазарджик. Ние с теб се познаваме от деца и беше много мило точно ти да поемеш инициативата за пазарджишката премиера. Защото сме израснали с теб заедно в една махала в родното ни Брацигово и защото Пазарджик по обясними причини е специален град и за двама ни. Очаквам да дойдат много мои приятели, съученици, познати. Някои от тях вече ми се обадиха да споделят вълнението си от предстоящата ни среща на родна земя с „Али Безсмъртния”. Така че след София, Бургас, Стара Загора, Брацигово, Русе, Варна, Добрич, Силистра и Шумен този бестселър – най-продаваната българска книга за април – идва и в Пазарджик.
Какво промени у теб самият работата по тази книга?
Аз работих по книгата, а книгата работеше по мен. Има много специални неща в нея, много духовно интимни неща. И едно от тях е, че при всяка от нашите срещи двамата с Али се молехме Бог да докосва читателите чрез неговата история и моето перо – да бъде едно вълнуващо повествование, един вдъхновен и вдъхновяващ разказ за преображението на една душа. Преображение, за което Христос заплати с цената на живота си на кръста и за което бе осигурено изкупление чрез кръвта на Невинния. Ето това е християнство в действие. Истинско, действено, живо, достигащо най-дълбоките, тъмни и зловещи кътчета – като затворите например, където Али вече се завърна като свободен човек и вярващ християнин, за да разкаже своята история и да занесе надежда на своите довчерашни съкилийници – „ако Бог ми прости на мен, той ще прости и на вас. Покайте и вярвайте в него – това се иска от вас!” Да видите как работи това уникално, простичко и работещо послание в тъмните дълбини на затворените души – това е разтърсващо преживяване.
Вярваш ли, че книгата може да промени други съдби?
 Ако не вярвах, че тази книга ще промени други съдби и ще достигне отчаяни, изгубени души, за да ги върне обратно към Бог и към светлината на спасението – за какво изобщо да оставям другите си проекти и да се посветя без остатък на нея? Не бих си мръднал пръста. Защото молбата ни към Бог бе не просто да бъде създаден бестселър, не просто да бъдат продадени огромен брой за България книги. Не, това не е цел. Целта бе да се роди една книга на надеждата, на светлината, на спасението. Един пътепоказател, водещ към Спасителя. И като отговор на нашата гореща и искрена молба към Създателя, постигането на тази цел надмина и най-смелите ни очаквания.
Романът
Романът „Али Безсмъртния“ ще бъде представен идният вторник в Пазарджик. На срещата с читателите в читалище „Виделина“ ще пресъстват авторът на книгата Александър Урумов, прототипът на главния герой – Али Дини и Иводор Ковачев.