Семейство от Козлодуй закупило наскоро къща в Карабунар се натъкна на необичайна находка. През почивните дни те започнали ремонт на покрива на дома и открили на тавана тайник. В него като щраусови яйца си кротували двете гранати, разказа кметът Иван Каменарски. Хората веднага се обадили на тел. 112. Пристигналите специалисти отцепили района, но едва днес при специални мерки за сигурност бомбите били взривени в могилата край селото. Районът беше отцепен в много голям периметър.Сапьори от поделение 2240 на БНА са деактивирали находката останала от времето на Втората световна война.

Кметът на Карабунар Иван Каменарски допълва, че случайно е била избегната голяма беля. Преди 5 години в същата къща станал пожар. Огнеборците потушили стихията само на метър от сега намерения специален тайник, разказва спомените си друг жител на селото.

Припомняме, че в миналото районът се е славел като яташки за местните партизански чети и почти във всяка къща е имало оръжие. Преди пет години само на километър разстояние от Карабунар, в съседното Бошуля Иван Кулеков от „Шоуто на Слави“ лично представи 10 гранати, които се съхранявали в подобен тайник в дома на Георги Думбалаков. Тогава бяха иззети общо 9 отбранителни и нападателни гранати, една граната тип “лимонка” и три капсулдетонатора. Въпреки че, боеприпасите са силно корозирали, те бяха открити в пълна изправност. Според съседи на необитаемата къща тогава, те многократно са алармирали РПУ-Септември за наличието на взривни вещества, но реакция не последвала.

След края на предаването обаче къщата бе обградена от екипи на РДВР-Пазарджик и служба „Въоръжение“, те направили обстоен оглед на мястото и иззели амунициите.