Мария Чергарова, ЦСРИ – Пазарджик

По повод международния ден на детето 1 – ви  юни за пета поредна година по инициатива на „Сдружение за онкоболни и приятели“, гр. Пазарджик фирма „Ирели – ООД” с управтел Веселин Баждаров отново дари климатик, както и монтирането му в болнична стая за дечицата, по искане на началник звеното доц. Мария Спасова в отделението по Детска онкохематология към Клиника по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ „Свети Георги” гр. Пловдив.

За доброто настроение на празника представители на фирма „Ирели“ донесоха за всяко дете подаръци, част от потребителите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания също донесоха за децата лакомства, книжки и най-различни парти материали. От дарителската кутия, която бяхме сложили в Центъра от 05 май до 01 юни събрахме 46,00 лв. С набраните средства купихме флумастри, моливи, пастели, играчки, за да стигнат за всички лежащо болни деца към този момент.

С част от потребителите и екипа на ЦСРИ, децата с придружителите им заедно духнахме свещичка за здраве на тортата от нас. За целта бяхме донесли и почерпка за всички. Трудотерапевта на ЦСРИ се преобрази в ролята на клоун с дрехи от ЦДГ „Пролет” и весели децата и всички присъстващи, зададе много гатанки и подари много поощтрителни награди. Управлението и целия персонал на онкохематологичното отделение се трогнаха от това, че за поредна година не сме ги забравили. Те оцениха загрижеността ни за подобряване качеството на медицинското обслужване на малките пациенти и подчертаха, че след нашето дарение преди 5 години все повече хора се отзовават на потребностите им. Благодариха на всички, в това число и на медиите за отразяване на добрите дела.

В Детско онкохематологично отделение в гр. Пловдив се лекуват и децата от Област Пазарджик. За празника специално бяха дошли двете момичета от Пазарджишка област, които също са лежали в отделението преди години, с които миналата година се запознахме там и изявиха желание да идват в центъра доброволно и да помагат. Едното от тях учи в Медицинския колеж за медицинска сестра. Трогнаха от това, че за този празник все още има добри хора, които са се сетили за тях. Екипа на отделението и родителите на дечицата също благодариха за благородния жест.

По данни на РЗИ, гр. Пазарджик предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до края на 2015 г. в нашата област са общо 10 091. Злокачествените новообразувания при деца от 0 до 17 навършени години също се увеличават.

Нека припомним, че на 1 юни 2012 г., част от потребителите и екипа на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания поднесоха дарения на децата и на отделението. Фирма „Крис-АД”, гр. Пазарджик дари за отделението 16 бр. комплекти, съдържащи долен, горен чаршаф и 2 калъфки на стойност 288,00 лв. За игралната зала на отделението фирма „Ирели – ООД” дари много комплекти дървени детски играчки, а всяко дете получи по 5 вида играчки и подаръчни пакети с лакомства на обща стойност 1039,29 лв. През 2013 г. фирма „Ирели – ООД” дари инфузионна спринцовкова помпа Perfusor Compact S на стойност 2 300,00 лв. за отделението, през 2014 г. 4 броя стенни подвижни стойки за плазмени телевизори, както и монтирането им в болничните стаи на обща стойност 345,00 лв., а през 2015 г. Климатик и 4 броя плазмени телевизори със съответнте стенни подвижни стойки, както и монтирането им в болничните стаи.