Почти 9% от учениците или 4 200 зрелостника в страната имат слаби оценки – това е най-лошият резултат откакто се провеждат държавни зрелостни изпити. Така се поставя и рекорд за най-много двойки на тазгодишната матура по Български език и литература. Общо над 10 000 са двойките на матурите през тази година, съобщиха от Министерството на образованието.

На втория зрелостен изпит по предмет по избор слабите оценки са повече от 6 400, а 2 325 зрелостници са получили слаба оценка и на двата изпита. По две отлични оценки над 5,50 имат 4 600 деца, а едва 86 зрелостници са получили по две пълни шестици. С по две двойки са 2 325 държали матура.

Проблемен предмет тази година е географията и икономиката, където двойките са 3 369 или близо една трета от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1 329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации – 265, по английски език – 155, по математика – 92, а по физика – 8. Двойките по руски език са 10, по немски език – 3, по френски език – 2, по испански език – 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

Разпределението по области сочи, че София-град, Варна, Пловдив и Смолян се представят най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра – най-слабо. Една област само е повишила резултата си спрямо миналата година – Варна. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.