Езикова гимназия „Б.Брехт“ в Пазарджик е школото, което отчита най-висок общ успех от матурите на таз годишните зрелостници, сочи справка на Регионалния инспекторат на образованието. Средният успех на възпитаниците на престижното училище е 5.26. На второ място е велинградското СОУ „Васил Левски“ с 4.86, на трети са абитуриентите от панагюрското СОУ „Нешо Бончев“ с 4.85.

Като цяло в сравнени с миналата година се отчита спад в успеваемостта с двадесет стотни в сравнение с миналата година. От общо 28 области в страната, нашата се е класирала на седемнадесето място. Най-зле са се представили учениците от школото в Нова Махала – 2.67, следвани от СОУ“Народни будители“ в Брацигово, чийто среден успех се оказа 2.75 С малко по-малко двойки са учениците в ПГМЗС – Септември, които са инкасирали неуспех от 2.88.

Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, но също и по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда. Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети.

Държавен зрелостен изпит по български език и литература тази година положиха 1 731 ученици от областта или с 10% по-малко от миналата. На втората матура се явиха 1 724 зрелостници, а биологията се оказа най-любим изпитен предмет. Нея избраха 666 абитуриенти или 1/3 от всички.

Средният успех от представянето на зрелостниците от областта на втората матура е 3,96. Това е със 17 стотни по-слаб резултат от миналата година.