Нови пет крави в Сърница са поразени от нодуларен дерматит сочи справка на Българската агенция по безопасност на храните. Добичетата берат душа след като пипнали вируса от стада на съседните масово поразени от болестта области – Смолян и Благоевград. Припомняме, че миналата седмица с положителна проба за болестта поразяваща имфните възли на говедата бяха също пет крави.

На територията на общината има над четиристотин крави, които са потенциално застрашени от новата чума по едрия рогат добитък. Към момента в града и прилежащите към него села – Побит камък и Медени поляни са раздадени над 150 ваксини, които вече са поставени.

Ваксини ще има за всички животни, увериха от местната община. От там се надяват да няма повече поразени чифтокопитни, но с оглед на сравнително дългия латентен период на заболяването все още не може да се каже, дали към момента е известна окончателната бройка на заразените крави. Стадата ще бъдат наблюдавани, а поразените добичета ще бъдат заровени на определено от общината място.