Евродепутат Илияна Йотова ще поеме от утре отговорността да слага ред и да свежда решенията на Националния съвет на БСП в област Пазарджик. Тя поема тежката задача след като досега с тази функция бе натоварен зам.председателят на партията Янаки Стоилов. Причината за рокадата се дължи на уставни изисквания на партията. Тъй като Янаки Стоилов вече не е член на Изпълнителното бюро на БСП той няма право да упражнява контролна дейност над областните организации. Това налага с неговата работа в региона да се заеме друг човек от Бюрото, в случая става дума за Илияна Йотова, която е добре запозната с партийните проблеми в областта и бе водач на листата на партията при предишните парламентарни избори.

Недоволството на общинските организации и най-вече тази в Пазарджик ще бъде туширано с промяната. Според местните социалисти Янаки не се съобразявал с техните решения и еднолично налагал собствените си. Рокадата ще бъде обявена в утрешния ден, но повечето от общинските организации в областта вече са уведомени за нея. Най-вероятно публично изявление утре ще очакваме от председателя на Областната организация на столетницата – Йордан Младенов, който ще даде пресконференция в 16.30 часа, в Пазарджик.

Последната публична проява на Янаки Стоилов в областта бе преди близо месец по време на тържествата за 140 години от избухването на Априлското въстание в Брацигово.

В момента Илияна Йотова е в Страсбург, но довечера ще се върне в България. Очаква се утре тя да пристигне в Пазарджик.