08велинград

Представители на  най-големите руски медии участваха в тридневен инфотур, организиран от община Велинград, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите  и ОП“СИП и ТИЦ“. В понеделник журналистите посетиха Килимарския цех в Костандово, Плиоценския парк и крепостта Цепина. На следващия ден разгледаха Клептуза, горещите извори и Историческия музей, а днес разходката беше до язовир Доспат.

Към журналистите се присъедини и директорът на департамент „Информационна политика“ в Тюменска област Александър Новопашин . Всички бяха посрещнати в залата на ТИЦ – Велинград с хляб и сол. На работната среща присъстваха  кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев, зам кмета Сергей Кичиков, председателят на ОбС Бельо Мандраджиев и представители на СХР-Западни Родопи.

Д-р Коев сподели, че след посещението в Москва през февруари, контактите с Русия се разширяват и повече хора от там трябва да се запознаят с даденостите на Велинград, защото природата, въздуха и водите са най-ценното богатство. А връзката ни с Русия силна – много велинградчани са работили в Тюмен, няма езикова бариера, имаме близки традиции и т.н. Председателят на Съюза на руските журналисти Нина Лесина изрази своята благодарност за топлото посрещане и подари на д-р Коев красива матрьошка и руска енциклопедия. Всички присъстващи журналисти казаха, че ще рекламират Велинград , защото това е райско място и са впечатлени от видяното през трите дни. Гостите получиха сувенирни писани яйца от Чепинския край.