09божидар кузманов

Божидар Кузманов, известен в Слънчев бряг като Козела, а в Пазарджик като Кравата е бил съден като участник в бандата за разпространение на наркотици на Стойо Стефанов-Тото „Монопола“ в Пазарджик.

Той е обвинен, че е член на 18-членната банда в продължение на 6 години – от 2002 до 2008 г. Прокурор по делото е сегашният окръжен прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Всички от бандата сключват споразумуение с прокуратурата. Лидерът Тото получава ефективна присъда от 4 и половина години. Божидар Кузманов, който в обвинителния акт е описан като член на ударната силова бригада на бандата е осъден условно на 2 и половина години затвор, като излежаването на присъдата е отложено за срок от 4 години. Споразумението е сключено през октомври 2009 г. С решението е възложено възпитателна работа по Кузманов да се извърши от Наблюдателната комисия към Общински съвет-Пазарджик. Кузнаво е осъден да плати и 1531 лв. съдебни разходи, става ясно от споразумението.

За 7 години най -голямата наркобанда в Пазарджик „Монопола“ е пласирала 100 кг. хероин, реализирала е оборот от 7,5 млн. лв, а чистата печалба се изчислява на 5,5 млн. лв., сочи обвинителният акт.

Организацията на Монопола е ясно изразена йерархична структура на пирамидален принцип. Ролята на нейните членове е строго разпределена. Начело на Монопола стои едноличен лидер – Стойо Стефанов-Тото. Под него има един заместник Николай Златев – Баче Вас, който отговаря за транспортирането в града, разфасоването, складирането на голямо количество хероин в Пазарджик, както и за оперативните способи, използвани от групировката. Следващият заместник надолу в йерархията е Здравко Чомпалов – Дако, отговарящ за снабдяването с дрога на разпределителя Николай Николов – Кадъша. Последният зарежда отговорниците на уличните дилъри.

Пряко подчинена на Кадъша е така наречената ударна група, към която е Божидар Кузманов.