Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова трябва да подаде оставката си, заяви днес по време на пресконференция в Пазарджик евродепутат Илияна Йотова. Причина за това е самопризнанието на Бъчварова направено пред Народното събрание, че не може да се справи с битовата престъпност. След случилото се в Слънчев бряг вече е ясно, че Бъчварова не може да се справи и с организационната престъпност, допълни Йотова.

Според нея имиджа на България пада главоломно пред другите държави членки на ЕС и събитията с прострелването на Димитър Желязков ще доведат до отлив на туристи от Западна Европа, които са силно чувствителни на тема „сигурност“. Каквито и легенди да слушаме за това, което се случи в Слънчев бряг, в началото на туристическия сезон това е невероятен шамар за България. Подобни факти усложнява и нашата работа като евродепутати, защото ние положихме всевъзможни усилия да спрем мониторинга на България, каза евродепутатът.

Илияна Йотова осъди и поведението на еврокомисар Кристалина Георгиева, която води тайни преговори за собствената си кандидатура да оглави ООН, като по този начин подрива кандидатурата на Ирина Бокова.

Изключително скандално е решението на Кристалина Георгиева да блокира възможността на един български политик да застане начело на ООН. Това каза на пресконференция в  Пазарджик евродепутат Илияна Йотова. Днес научихме, че се водят разговори извън България, както и днешният разговор с председателя на ЕК г-н Юнкер, за търсене на подкрепа за издигане на нейната кандидатура  с ясното съзнание, че не може да спечели, посочи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП. За кого се грижи г-жа Георгиева и чий път иска да отвори, на кой от останалите кандидати и конкуренти на г-жа Бокова, само можем да гадаем, допълни Йотова. Ако  г-жа Кристалина Георгиева реши да се кандидатира, това означава бламиране на българския президент, българския министър-председател и българското правителство и общество, защото те издигнаха единодушно кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН, категорична бе Илияна Йотова.

Илияна Йотова изрази радостта си относно това, че отново ще отговаря за Областната организация на БСП в качеството си на член на Изпълнителното бюро на столетницата. Тя познава както областния, така и общинските активи на партията и се надява отново в редиците на общинските организации да се върнат хората, които наистина искат промяна в страната ни. Според Илияна Йотова предсрочни избори ще има, защото те са крайно наложителни. Настоящият политически модел на управление на правителството тя оприличи на „плаващи мнозинства“, които подобно на плаващи пясъци вкарват управляващите все по-надълбоко в блатото, вместо да го извадят от там.

Още вчера ви информирахме за промените в БСП – ТУК