Христо Илиев, в-к „Пазарджишка Марица“, 29.08.2013 г.

През 2009 г. прокуратурата в Пазарджик повдигна обвинение срещу членовете на престъпната група “Монопола”, която се занимава с разпространение на наркотици. Имаше достатъчно доказателства, че петима от групата са се занимавали и с отвличания – съобщиха тогава от прокуратурата.

Според разследващите, по мащаби пазарджишката група е от ранга на тази на Митьо Очите. Припомняме, че престъпната група “Монопол” беше разбита през пролетта на 2008 година. Според антимафиотите, групата е захранвала Пазарджик с по килограм чист хероин на месец. Оттогава ръководителят й Стойо Стоев – Тото, и още четирима от прстъпното ядро са вкарани в ареста.

Освен в разпростарението на дрога, те са уличени и в отвличания, сред които и това на турския бизнесмен Мехмед Чакър, за когото бяха поискани 5 милиона лева откуп. Останалите 14 души от групата, срещу които са подготвени обвинения, още са на свобода, тъй като пловдивският Апелативен съд отмени решението на пазарджишките магистрати за налагането им на постоянна мярка “задържане под стража.

Две големи банди за разпространение на наркотици, конфискуван кокаин за 8 милиона лева, оранжерии с марихуана, торби с амфетамини – това е кратката равносметка на пазарджишката полиция за времето от 2008 до 2013 г. Най-големият удар срещу наркомафията в Пазарджик бе регистриран при специализирана акция на пазарджишкото звено на БОП, с помощта на столични спецполицаи, когато бе разбита групировката за разпространение на наркотици, известна като Монопола.

Само за ден униформените задържаха някои от високопоставените членове на бандата, но лидерът Стойо Стефанов – Тото им се изплъзна. Полицаите го издирват под дърво и камък, докато не получават информация, че Тото е забелязан с личния си автомобил до едно от кафетата в центъра на Пазарджик. Ченгетата тръгват натам, за да го задържат, но Стефанов усеща капана. Полицаите го преследват из улиците на града като в холивудски екшън.

Насядалите по кафенетата пазарджиклии пък наистина мислят, че в града им се снима филм. В крайна сметка благодарение на мощния си автомобил Тото успява да се изплъзне от ченгетата, но няколко дни по-късно сам се предава в полицията, придружен от своите адвокати.

Сто килограма пласирана дрога. 7 милиона и 500 хиляди лева оборот. 5 милиона и половина чиста печалба. Това е равносметката от седемгодишната дейност на най-голямата престъпна групировка на територията на Пазарджик през последните години – Монопола.

Основите на Монопола са поставени през 2001 г. от Стойо Стефанов – Тото. По онова време на пазара за дрога в Пазарджик протичат динамични процеси, свързани с преразпределение на територии. Идеята е да се елиминират независимите наркоразпространители и на тяхно място да се настанят хората на Монопола. Целта на Тото и аверите му била да наложи едноличен контрол над наркоразпространението и всички други престъпни дейности, от които може да се извличат финансови облаги.

За отрицателно време Монопола на практика превзема пазара на наркотици в областта, налагайки властта си чрез насилие и заплахи. Отвличанията, палежите, взривяванията, телесните повреди и заплахите са част от арсенала на групировката, която става лидер на наркотичния пазар.

Организацията на Монопола е ясно изразена йерархична структура на пирамидален принцип. Ролята на нейните членове е строго разпределена. Начело на Монопола стои едноличен лидер – Стойо Стефанов – Тото. Под него има един заместник Николай Златев – Баче Вас, който отговаря за транспортирането в града, разфасоването, складирането на голямо количество хероин в Пазарджик, както и за оперативните способи, използвани от групировката. Следващият заместник надолу в йерархията е Здравко Чомпалов – Дако, отговарящ за снабдяването с дрога на разпределителя Николай Николов – Кадъша.

Последният зарежда отговорниците на уличните дилъри. Пряко подчинена на Кадъша е така наречената ударна група. Същата представлява репресивен апарат, който може да бъде задействан както от ръководителя на Монопола Стойо Стефанов, така и от неговите заместници. Назначението на ударната група е чрез използване на заплахи и насилие да налага категорично волята на Монопола и да наказва както провинилите се членове на групировката, така и лицата, които се опитват самосиндикално да продават наркотици (така наречените шанаджии), без да се отчитат на групата. Под втория заместник в йерархията Дако стои отговорния дилър Николай Николов – Кадъша, който е разпределител на големите количества наркотици.

С течение на времето Монопола налага категорично контрол на пазара за дрога в Пазарджик. Хероинът се разпределя от високите нива в йерархията, докато достигне до обикновените улични дилъри, а по обратен ред върви паричният поток от печалбите. Според криминалисти за периода от 7 години, през които действа Монопола в Пазарджик и областта, са били пласирани близо 100 килограма хероин, закупени за около 2 милиона лева. Дрогата е донесла приход от 7 520 000 лева на Тото и компания, като чистата му печалба е в размер на 5 640 000 лева. Цифрите са ориентировъчни, но дават реална представа за мащабите, в които работи бандата на Тото.

През цялото време, през което е действала групата, са взети мерки да не бъдат разкрити участниците в Монопола. Подчинените на Тото са ползвали фонокартни апарати и карти за предплатени мобилни услуги, с цел да не бъдат засечени от ченгетата. Ползвани са оперативни способи от престъпната група с цел да противодейства на проследяване от полицията. Провеждани са секретни срещи на места и във време, непозволяващи документирането им от полицията.

Високата конспиративност на кореспонденцията, водена в групировката, довежда до там, че съобщенията се изгарят с цел да не се документират от разследващите. Използването на конспиративни способи е приоритет на групировката и при спускането на нареждания от лидера – Стойо Стефанов към нивата, намиращите се в основата на организацията – уличните наркодилъри. Тото и аверите му били изключително добре информирани за оперативно-техническите способи, ползвани от органите на МВР за документиране на престъпна дейност.

Имайки ясна представа за хватките на полицията, членовете на Монопола са можели лесно и бързо да противодействат и да попречат на службите да съберат доказателства срещу тях. Тото, Баче Вас и останалите са водили контранаблюдения дали са следени от служители на полицията, провеждали са отцепления на райони, в които са правени срещи на членове на Монопола. От съображения за сигурност те не са ползвали лични телефони, персонални компютри, имейли и интернет, а конспиративни способи за предаване на съобщения и комуникация вътре в групировката.

От самото начало на групировката като едноличен лидер в нея се оформя Тото. Дори по времето, когато е с постоянна мярка за неотклонение “домашен арест” и когато е бил в затвора по други присъди, той е продължавал да ръководи организацията. В йерархията на Монопола той бил известен като Шефа, Боса и Баша. Задълженията на Стефанов като ръководител били да обезпечава групировката, благодарение на криминалния си авторитет, който си създал и да осигурява зареждането на Монопола с хероин.

Тото отговарял и за контактите на групировката с подобни структури от други градове на страната. Стефанов нямал регистриран автомобил на свое име и ползвал коли на свои приятели и познати. През седемте години, в които ръководел Монопола, той ползвал “Мерцедес С 500”, както и джип “Мерцедес МЛ 430”. Тото не носел мобилни телефони, нямал и стационарен такъв, за да затрудни до максимум дейността на полицията. При необходимост ползвал обществени фонокартни телефони или чужди джиесеми.

В зората на Монопола Тото лично се включвал в акциите на групировката, но впоследствие се оттеглил и оставил всичко в ръцете на подчинените си. На 22 юли 2001 г. Тото и компания отвлекли независимия наркоразпространител Димитър Ташков и го закарали в района на Фазанарията. Там го спукали от бой. Целта на акцията била да се наложи волята на Монопола и да накара Ташков да заработи за тях. Въпреки конспиративните действия обаче, полицаите успяха да влязат в дирите на Монопола.

СТРУКТУРАТА НА МОНОПОЛА
Освен Тото, Баче Вас, Дако и Кадъша на подсъдимата скамейка бяха изправени още 11 от членовете на групировката. Атанас Дечев, известен и с прякорите Джеки, Насо Х.я и Насо Пинчера, станал член на Монопола през 2003 година. Той бил сред участниците в ударната група, която осъществявала наказателните акции. Негови колеги там били Александър Ватев – Косача, от Юнаците, заедно с Божидар Кузманов – Божо Кравата, и Николай Перничев – Бомбата. Последният е сред участниците в отвличането на турския бизнесмен Мехмет Чакър.

Останалите членове на Монопола били Мануил Андреевски – Моньо, Юлиан Димитров – Гаргата, Йордан Гаруш – Мърфи, Ангел Додников – Щангата, Яков Матакиев – Зъба, Стефан Ненковски – Пастета, Костадин Пльоплев, Цветан Куйкин – Вампира, Иво Въртигов – Крола, Стефан Тодоров – Кенефа, и Иво Йорданов – Тъпото.

ПРИСЪДАТА
Процесът срещу членовете на Монопола продължи няколко часа. Тото и компания се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата. Най-голяма присъда отнесе лидерът Стойо Стефанов – 4 години и половина, които вече излежа и е на свобода.

Божидар Кузманов, който в обвинителния акт е описан като член на ударната силова бригада на бандата е осъден условно на 2 и половина години затвор, като излежаването на присъдата е отложено за срок от 4 години. Споразумението е сключено през октомври 2009 г. С решението е възложено възпитателна работа по Кузманов да се извърши от Наблюдателната комисия към Общински съвет-Пазарджик. Кузманов е осъден да плати и 1531 лв. съдебни разходи, става ясно от споразумението.