Умалено копие на ритон от Панагюрското златно съкровище получи премиерът Бойко Борисов, който дойде в средногорския град, за да открие новата болница „Уни Хоспитал“. В нея са вложени над 90 милиона лева, като лечебницата е оборудвана с изключително скъпа техника, която е уникална не само за България, но и за Югоизточна Европа. Единственият проблем е, че все още не е напълно събран медицински екип. Модерният медицински център разполага с 19 стационарни и 8 диагностични отделения.

11бойко3

Mедицински и немедицински персонал на “Уни Хоспитал” ще наброява 718 души , в чието обучение и развитие ежегодно ще се инвестират над 400 000 лева. Заедно с Борисов в Панагюрище са министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. На откриването присъстват депутати от Пазарджишки регион, областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова и кметове. Откриването на болницата започна с водосвет. На церемонията са и проф. д-р Лъчезар Цоцорков, кмета Никола Белишки, почти целия Общински съвет на Панагюрище, гостуващите кметове на Стрелча и Септември – Стойно Чачов и Марин Рачев, наличният лекарски екип, както и много граждани.

11otkrivane 1 11otkrivane 2

„Можем да предложим на болните хора най-доброто в света като апаратура и за това сме се обединили държавата, общините и бизнеса-за да направим народа ни най-здравия в Европа“, каза министър-председателят. „В България вече можем да говорим за поне 20-30 болници, които са на свръхвисоко ниво, каквато е и откритата днес болница в Панагюрище“

По-късно премиерът се включи във възпоменателния национален събор в местността Янини грамади над Славовица по повод 93-тата годишнина от гибелта на държавника Александър Стамболийски.

*Снимка на корицата – архив