Без празен стол остана големият салон на читалище „Виделина“ в Пазарджик вчера вечерта, където се състоя срещата между писателят Александър Урумов, прототипът на героя му от книгата „Али Безсмъртния“ – Али Дини и над двеста души, които искаха да задат своите въпроси за книгата.

15али

По изключително атрактивен начин иранецът, който е преживял четиринадесет години от живота си в българските затвори, разказа преживелиците си – от съвършена машина за убиване до смирен християнин, който е намерил своя начин да бъде в хармония със себе си.

15али1

Пътят на Али тръгва от тих техерански квартал, където майка му е сред най-ревностните мюсюлманки и тълкува Корана на своите близки и останалите жени в махалата. За мен Аллах беше всичко, връща лентата назад Дини. До момента, в който е изпратен на фронта, за да воюва с Ирак. Там за първи път си задава въпроса защо и сунити и шиити враждуват помежду си и все в името на Аллах? Тогава се запитах – какъв е този Бог, който праща свои да воюват със свои? Защо майка ми иска аз да му служа? – разказва Дини.

Пост фактум той се превръща в лошото момче на квартала, съдбата го свързва с други, които се занимават с търговия на дрога. След като влиза в полезрението на местните власти Али бяга в Турция. От там следва пътя на наркотиците и пристига в България. Това се случва през деветдесетте години на миналия век, когато гангстерските войни са в разгара си. Случайността го събира с хора от кръговете на ВИС и той продължава с престъпната си дейност.

15али2

Али Дини даваше автографи на фарси

 

В биографията му се вписват две убийства, дълготрайно пласиране на наркотици, прокарване на канали за мигранти, той самият е наркоман. Времето извън затвора постепенно започва да става все по-малко от това прекарано зад решетките. Повратна точка в неговия живот става срещата му с Новия завет. Той попада в ръцете му написан на фарси. Предоставен му е от негов съкилийник иранец. Али започва да чете, за да минава по-бързо времето в килията. Първоначално се смеех на нещата, които пишеше вътре – един човек с пет хляба и две риби нахранил пет хиляди души. Смеех се и казвах, това са глупости, но продължавах да чета – разказва днес Али Дини. Но сега вече знае, че този миг е бил началото на неговата промяна.

15али4

Александър Урумов трябваше да отговори на десетки въпроси на читателите си

 

Докато изтърпявал поредната си присъда в затвора бил и Майкъл Капустин. Али го видял, че отива някъде с книга под ръка и го питал накъде. Капустин отвърнал, че ще ходи на църква. Така попада заедно с него при пастора Иводор Ковачев. Първоначално с недоверие слуша проповедите му, но когато изпитва изцеляващата сила на молитвата, сам започва да се моли. Усещането беше по-силно, от най-силната дрога, която някога съм опитвал, разказва Али. С разликата, че след като приемах дрогата аз не можех да се успокоя и да спя, а след като се молех заспивах като бебе.

30али

Постепенно от престъпника в него не останало нищо и когато бил освободен предсрочно за добро поведение, никой от бившето му обкръжение не можел да повярва, че новият Али няма нищо общо с предишния. Как се е случило всичко това, както и отговорите на още много въпроси ще научите, ако прочетете книгата. А също така и защо Али е Безсмъртния.