Пазарджишките депутати от ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и Атака подкрепиха днес на първо четене закона, който забранява носенето на дрехи скриващи самоличността на хората.  Новият закон беше предложен от Патриотичния фронт. Текстовете бяха приети със 108 гласа „за“ и 8 „против“.

От ДПС се опитаха да отложат приемането на закона, като предложиха точката да отпадне от дневния ред на депутатите. Хамид Хамид предложи забраната да се впише в закона за тероризма, а сегашният нов закон да бъде оттеглен. Искането им обаче беше отхвърлено от мнозинството. Народното събрание дори удължи днешното си заседание до приемането на текстовете.

Забраната ще важи за български граждани и за временно пребиваващи у нас. Облекло, скриващо лицето, няма да може да се носи в институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, както и в места за обществен отдих, спорт и комуникации.

Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове.

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение – 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

Ще има и наказание от до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице – наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв.

Ако законът мине и на второ четене в този вид, ще се наложи местните общински съветници да променят Наредбата за обществения ред в Пазарджик, заради това, че тук първоначалната глоба е триста лева. Тъй като Наредбата е подзаконов акт, тя трябва да влезе в унисон със законодателството, което предвижда двеста лева първоначална глоба.