Австрийската принцеса Лили Цезайн Витгенщайн и нейният принц Донатос посетиха църквата „Св.Неделя“ в Батак, това стана по време на визитата им в родопския град. Те се намират в Пазарджик във връзка с покана отправена от местния Ротари клуб, съобщи президентът му Станимир Стайков.

Още преди двадесет години съпругът на Лили – принц Александър е пристигнал по линия на Ратари клуб, за да установи контакти с местната Ротари общност. По време на посещението му са започнати четири проекта на социални домове за деца, които са били посетени от съпругата и синът му в рамките на сегашното посещение. Принцесата оповести по време на пресконференция състояла се в късния следобед днес, че е доволна от развитието на децата, които днес се отглеждат в социалните домове. Направило ѝ впечатление, че те са много добре възпитани и се чувстват добре в обстановката, подобрена и с помощта на Ротари клуб.

В момента мисията на семейството продължава във Филипините, където ще бъдат създадени подобни социални центрове. Освен, за да посетят нашите, принцеса Лили Цузайн Витгенщайн и нейният син принц Донатос са избрали нашата област с благотворителна цел. Гостите с кралско потекло са пробягали 160 км, в седемнадесет часов маратон, с цел набирането на средства за подпомагането на деца останали сираци във Филипините.

Избрахме маратона, защото по този начин изразяваме съпричастност чрез физическите несгоди, които причинява бягането, каза Донатос. Освен това този спорт носи и друго послание – човешкият дух може да преодолее всяко физическо препятствие, ако то е споделено.

От българска страна организатор на маратона бе Ротари клуб – Пазарджик. Принцеса Лили и синът ѝ са обиколили още язовирите Батак, Голям Беглик и Доспат. В църквата „Св.Неделя“ тя научила историята на Батак и случилото се в храма. Принцесата се разплака, като научи колко хора са загинали, за да запазят българския дух, разказа Емилия Калоферова, от Ротари клуб – Пазарджик.

Самата принцеса заяви, че се прекланя пред подвига на хората предпочели да загубят живота си, вместо националната си идентичност. Днес тя си е купила българска носия от Пловдив, а синът и Донатос се е сдобил с копринена риза с шевица, която бе облякъл по време на пресконференцията.