През учебната 2015/2016 година учениците от клуб «Християнско изкуство» при Детски комплекс гр.Септември с ръководител старши учител Йорданка Василева са отличени с десетки дипломи, грамоти и други награди от общински, регионални, национални и международни конкурси. Особенно престижни са отличията от националните и международни конкурси – доказателство за таланта, творчеството и трудолюбиетокакто на учениците, така и на госпожа Йорданка Василева , с които всички ние трябва да се гордем.

Първи за учебната година награда получи Иво Асенов Байлов, IV клас (10 г.) – диплом за Трето място в раздел „приложно изкуство“ в най-популярния Национален конкурс на МОН, НДД “Моите детски мечти”. Иво е изработил самолетче, понеже детската му мечта е да стане пилот на български самолет.
Следват отличията на:

Нина Дойчинова Анчева, IIклас (8 г.) – Специална награда в раздел „изобразително изкуство“ на Национален конкурс за весела рисунка на МОН, НДД,ОДК Казанлък „Малките нашенци“. Тя е нарисувала по забавен начин своето семейство и своите детски фантазии.

Анджелина Костадинова Христоскова, IV клас (10 г.) – Второ място враздел „Лазарски носии, накити, кърпи, кошници“ в Национален конкурс на МОН, НДД „Лазарка мома гиздава“.Лазарската кошница е направена в автентичен вид и с естествени материали.Ученичката сама е изрисувала с восък по стара бабина рецепта писаните яйца. Украсата на кошницата е с живи цветя, набрани от градината – здравец, хризантема, карамфил и др.

За първи път тази година деца от клуба участват в този конкурс и печелят награда.
Международната награда е за Стилян Стоянов Минков, IV клас (10 г.) – Първо място-отличие за пресъздаване на архитектурен обект в раздел „приложно изкуство“ в Международен фестивал на МОН, НДД„Млади таланти“. Темата на фестивала бе „Моят роден край“ и Стилян бе изработил макет на нашия храм „Св. свщмчк Харалампий“.

Деца от клуба участват в този фестивал за първи път и се радваме, че печелят награда.
В Национален конкурс на МОН, НДД и ОДК-Казанлък „Казанлъшка роза“ са наградени две ученички. Виолета Йорданова Копанова, ІХклас – Първо място в направление „приложно изкуство – керамика“. Вили, която е носителка на много национални награди и годишна стипендия, и този път спечели сърцата на журито с красива девойка с кошница от рози, изваяна от фина глина.

Симона Божилова Божилова, VIІклас – Второ място в направление „приложно изкуство – дърво“. Симона, също носителка на ежегодни награди, бе нарисувала по оригинална идея на голямо великденско дървено яйце лазарка и рози.

И тази година от престижния Национален конкурс на МОН “Бог е любов” имаме две първи награди и стипендиантки в две различни възрастови групи в жанр „рисунка“. Ивет Цветанова Кьосекова, VІІкласи Ивелина Александрова Тонева, ХІклас.
Двете ученички получават право на едногодишна стипендия по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, която има за цел насърчаването на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби.
Дара Йорданова Копанова, Vклас (11 г.) – Поощрение в раздел „Фотография“ от Национален конкурс „Възкресение Христово“на Българска патриаршия:
Дара е участвала с три снимки, които са направени в нашия храм Храм“СВ. СВЩМЧК Харалампий” заедно с отец Йордан.
Ивет Цветанова Кьосекова, VIІ клас (13 г.) – Поощрение в раздел рисунка
Конкурс „Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и младеж“ на Пловдивска митрополия.
Колективна награда за отлично представяне и активно участие клуб „Християнско изкуство“ с ръководител Йорданка Василева получаваот Националните конкурси „Казанлъшка роза“ и „Малките нашенци“.
По традиция и тази година учениците от клуб „Християнско изкуство“ взеха участие в благотворителен базар за Рождество Христово и Общоградско тържество с благотворителен базар на Възкресение Христово в храм „Св. свщмчк Харалампий“. Учениците не само изработиха красиви великденски яйца, ангелчета, играчки за елха и др. сувенири, но и самите те бяха продавачи на базарите. Със събраните средства от благотворителните базари бяха подпомогнати семействата на болни и нуждаещи се деца от гр. Септември. Така малките християнчета се възпитават и учат на най-прекрасните добродетели – любов, милосърдие, състрадание.