Как да се ориентираш в гората? Какво трябва да носиш? Какво трябва да облечеш? Отговорите на всички тези въпроси получиха днес малките каратеки от „Тонус Спорт“ и техните родители. Те участваха в спортен празник организиран от командерия „Св.Св. Константин и Елена“ от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, в Пазарджик. Ръководител на спортния клуб, който обучава децата в стил „Шотокан До“ е Асен Василев.

18деца

Събитието се състоя в местността „Добра вода“ и едноименната хижа. Инструкторите по планинско спасяване Милчо Кендеров и Никола Танев най-напред запознаха децата с правилата за горско ориентиране.

18деца1

Някои от малчуганите за първи път в живота си видяха компас и научиха, за какво служи той. Посоките на света могат да бъдат определени и ако нямате това съоръжение поясниха инструкторите. Те разказаха на момчетата и момичетата, че мравуняците също могат да служат за ориентир. Винаги са по-разляти в южната си част, а почти отвесни в северната.

18деца2

Да се разхождаш в гората е удоволствие, но ако не знаеш основните неща за нея, твоят престой може да бъде труден и неприятен. Особено, ако в жарък ден като днешния не се сетиш да вземеш вода, подходящи дрехи и шапка. Слънцезащитният крем също е задължителен за малките туристи, поясниха инструкторите.

18деца-Милчо Кендеров

Д-р Мария Родева обясни на децата как да оказват първа помощ при инциденти в гората, повече от половин час те я слушаха в захлас, тъй като тя разясни всички възможни аварийни ситуации, които могат да възникнат при преходи в планината и при невнимателна игра в училищния двор.

18деца-родева

За да бъде онагледено наученото малките спортисти тръгнаха на едночасов поход в гората.

18деца-валентин маринов

След дружният обяд, последва ново изпитание за тях – състезание по стрелба, като всеки от участниците имаше право на пет изстрела с въздушна пушка и показаха впечатляващи резултати, под ръководството на вещия инструктор Валентин Маринов.

Следобедът бе уплътнен с игра на футбол. А наградите – статуетка на рицар и грамота, ще бъдат раздадени тази вечер. За утрешния ден е предвиден полет с мото делтапланер.