Десет годишното сътрудничество на кметство Бяга със Сент Тривие сюр Моанян, бе отбелязано подобаващо вчера. Вечер посветена на Бяга и България събра жителите на френското градче. Те научиха чрез нашите участници за живота и традициите в красивото село, и страната ни. Две огромни торти зарадваха участниците в тържеството, сред тях от българска страна взе участие и лидерката на „Обединени земеделци“ – Петя Ставрева, а от френска ръководството на тамошната община, заедно с кмета.

19петя2

През това лято поредна група деца от Бяга замина за десет дни във Франция. Там малчуганите бяха приети от семейства в Saint Triver sur Moignans. Когато се завърнат, те пък ще доведат тук свои френски приятели, които ще имат възможност да разгледат забележителностите на региона, както и София, и Пловдив. Сътрудничеството между българи и французи, съществува благодарение на Петя Ставрева, която прокара пътя „пътят на дружбата“ и благодарение на нея, той продължава да съществува.

19петя4

Родът на сегашната лидерка на „Обединени земеделци“ и ексевродепутат е от Бяга. Тя не пропуска да се върне към корените си, винаги когато има тази възможност, разказват местните хора.

19петя3

Ето и първата група гостувала във Франция през 2006 г. , снимката е на Тодор Ламбрев.

19петя2006