Две тренировки са провели участниците в групата за „Планинско спасяване“ в Пазарджик, съобщи основателят ѝ Иво Колчаков. Над десетина души наброява в момента групата от смелчаци, които са провели вече две тренировки.

19иво

Само в Банско, където това е превърнато в бизнес има повече хора, които се занимават с издирване и спасяване на хора, изпаднали в нужда, докато покоряват планината, разказа Иво Колчаков. Миналата седмица са проведени две тренировки, едната от тях е била на Фотинските водопади и целта е била обучение за спасяване с помощта на въжета. Другата е била в района на Добра вода.

Към момента групата е оборудвана с нещата от първа необходимост за спасяване на пострадали при планински условия, но всеки, който иска може да направи дарение. Голяма част от нещата, с които разполагаме са дарение от д-р Велчев, а шината, която наподобява ботуш е от Деян Колев, каза още Колчаков. Групата разполага и с различни инструменти за манипулации и превързочни материали.

Идеята за създаването на групата възникна, след като през миналото се наложи доброволци от Пазарджик да се включат в издирването на момче, което изчезна в планината край Белмекен.

19иво-оборудване 19иво-оборудване1