Ивет Арабова, PZdnes.com

Тази вечер посрещаме астрономическото лято, най-топлият от четирите годишни сезона. Освен най-подходящ период за екскурзии и почивки, летните месеци се оказват и най-предпочитаното време за сключване на брак. Противно на тенденцията за намаляването на сватбите в България в община Пазарджик миналата година са подписани 653 сватбени акта, което е с около 150 повече от церемониите през 2014 година, съобщиха от отдел „Обредни дейности“.

Освен традиционното разменяне на брачни халки и отпиване на шампанско някои влюбени двойки внасят още повече колорит в своя сватбен ритуал.  Тази година в Пазарджик семейство се е венчало в български народни носии, а гостите също са били в автентичен, традиционен стил.

Други наши съграждани са подходили по-авангардно в своя сватбен ден –младоженецът е заложил на класическото черно за своя костюм, но булката също е избрала черния цвят за своите рокля и букет. Всъщност по същия начин е била облечена в сватбения си ден Сара Джесика Паркър, тогава тя е казала „Да“ на Матю Бродерик.

Служителите в Ритуалната зала споделят, че повечето младоженци предпочитат сватбената церемония да се проведе на закрито, но има и семейства, които предпочитат ритуалът да бъде изнесен. При тези бракове мястото на провеждане е Етнографската експозиция в центъра на града.

 

*Снимка – fabrikata.co