В тази нощ за пръв път от 1967 г. насам лятното слънцестоене съвпада с пълнолунието. След 17-те часа слънчева светлина небето ще бъде озарено от лунната светлина.

Астрономическото лято, или т.нар. лятно слънцестоене, започва на 21 юни в 01:30 часа. Това е най-дългият ден в годината и най-кратката нощ. Случва се в момента, когато Слънцето спира движението си на север в Тропика на Рака и поема обратно на юг. Това означава, че в Северното полукълбо дните започват да намаляват.

2016-та обаче е специална година, защото лятното слънцестоене съвпада с юнското пълнолуние – феномен, на който човек може да стане свидетел само веднъж в живота си, тъй като съвпадението се случва веднъж на 70 години. В някои държави наричат юнското пълнолуние Ягодова луна (Strawberry Moon), защото за древните народи в Северна Америка тогава е настъпвал периодът за бране на ягодите. Други народи, предимно в Европа, са кръстили феномена с други романтични имена като Rose Moon, Long Night Moon, Hot Moon, или Honey Moon, като последното название е заради многото сватби, които се организират през юни.

Независимо от названието, по време на това пълнолуние луната не грее в розово или червено, макар че може да свети като топъл кехлибар.