От петък до неделя Пазарджик ще бъде домакин на Национално състезание по дебати в Британски парламентарен формат. Това означава, че всеки от участниците ще има възможност, да спори по теми засягащи актуални събития у нас и чужбина.

В „Pazrdzhik Open“ ще се включат 111 души от цяла България, а според организаторите тук ще пристигнат и участници, и съдии от Англия.

Дебатьорите са седемдесет и двама, на възраст от 14 до 21 години. Съдиите са двадесет и двама, предимно студенти, към тях ще се присъединят и шестнадесет доброволци, които ще помагат в организационната работа по настаняването на гостите и организацията на събитието.

Тридесет и шест отбора са сформирани на база на броя участващи, като във всеки рунд има по четири състезаващи се помежду си отбора, а всеки от съотборниците ще говори по седем минути. След края на дебата, се определя временна класация на отборите – състезатели, предвижда регламентът.

Състезанието ще бъде открито в петък, в осем вечерта, в Младежкия дом. Там ще се състои и шоу-дебат, който ще покаже на зрителите как ще протече турнирът. Същинските кръгове ще стартират в събота, а в неделя са предвидени полуфинали и финали, които също са отворени за публиката. Състезателната част в събота ще премине в сградата на ЕГ“Б.Брехт“, а в неделя в Голямата зала на Младежкия дом в Пазарджик.

Организаторите изразяват благодарността си към Община Пазарджик, Езикова школа „Pathways“, гранд – хотел „Хебър“ и „Green apple“, благодарение на които състезанието стана възможно.

Още за състезанието – ТУК