Димитър Ганчев, змс

При много топло време през уикенда на скоростния полигон в парк – остров „Свобода“ в Пазарджик се проведе първи кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели- класовете А/В. Състезанието беше и първа проверка на българските състезатели за Европейското през август, което ще се проведе отново на този полигон, единственото /за сега/, специализирано и уникално спортно съоръжение.

Въпреки това интересът от страна на основните претенденти за разширеният състав на националният отбор се оказа твърде слаб и да премерят сили, се явиха само състезатели от Варна, Пловдив, София и Пазарджик. Намаленият състав и жегите не попречиха, да се постигнат и някои обнадеждаващи резултата. Варненецът Владимир Миров постигна високата скорост от 263,54 км/ч в клас В1, следван от пловдивчанина Георги Кабаков, само с два километра по-ниска скорост.

Другият варненец-Чавдар Лазаров пък закова хронометрите на 221,40 км/ч в клас А3, скорост само с километър по-ниска от републиканският рекорд. Макар и с по-ниски постижения, добре се представиха и спортистите на Модел яхт клуб-Пазарджик. Доайенът в отбора на домакините и миналогодишен шампион- Кирил Димитров се наложи със скромните 145,51 км/ч в клас А1, неговият внук Константин-Кирил записа първия си официален резултат и също се наложи  със 151,64 км/ч.

За съжаление матурите и кандидат студентските изпити лишиха домакините от участието на бившите световни и европейски шампиони в клас В1- Димитър Костадинов и Кристиан Горанов, но ще се надяваме за Европейското да са отново във форма.

Неуспешно стартира и другият наш състезател- Спас Влайков във същия клас, но за него неудачите ще се решават в тренировките и в следващият кръг. В общи линии състезанието показа, че явилите се спортисти са на прав път и с корекциите, които предстоят да направят, ще се явят напълно готови на Европейското в началото на август.