Валери Иванов, преподавател по български език и литература

Националният учителски събор вероятно постигна целта на инициаторите. Хиляди учители от цялата страна се събраха на едно място, за да изразят не само своята интелигентност, борбеност и единство, а и частична апатия от мнимите през годините на преход „реформи” в окаяната ни образователна система.

Министър Кунева направи синтезиран доклад, от който стана ясно, че действително се работи за издигане престижа на професията…. Окуражаващо, но не и вдъхновено посрещаха педагозите от страната и „откровенията” на своите колеги от различни профили и етапи на образованието, в които се чуха познати тегобни констатации и декларации за свещената мисия на Учителя в обществото.

Президентът, г-н Плевнелиев, адекватно изрази официалната си воля да повлияе, доколкото правомощията му позволяват, образованието ни да се превърне в приоритет за вътрешната ни политика още догодина. В същия дух изрази и пълната си подкрепа кметът на столицата. Любо Киров от нашумялата музикална формация  „Легендите” също поздрави учителството и му пожела достоен обществен имидж.

При перфектна организация и мерки за сигурност, съборът регистрира барометрически настроенията на благородната професионална гилдия… Апатия и скептицизъм… Началото на новата реформа в българското образование ще е сложен, иновативен процес, в който ще бъдат отговорно ангажирани не само професионалните слоеве, а и крупният бизнес, държавна администрация, цялото общество…

Определено този официален реверанс на правителството към изстрадалите в годините на прехода български педагози е похвална инициатива, която въпреки скептицизма на Тома-неверниците, все пак ги дари със зрънце надежда, че СВЯТАТА ИМ МИСИЯ ПРОДЪЛЖАВА… Каква е тя – крайно време е целокупният български народ да освидетелства, ако желае да види светлина в тунела на своето непросветление.